Genvej til ny bolig: Skattefri leje-indtægt

En lejer kan give et økonomisk bidrag til et hus. Det kan være en økonomisk smutvej ind på boligmarkedet for yngre familier.

Unge par vil gerne købe bolig, og studerende vil gerne leje et værelse. Skatteregler gør det muligt at kombinere de to ønsker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Det er tilladt at leje værelser ud – stort set uden  at betale skat af det. Skattereglerne for udlejning af værelser er nemlig ret gunstige, da alle private udlejere får et bundfradrag i lejeindtægten.

Bundfradraget udgør ifølge Skat for tiden 1,33 procent af ejendomsværdien årligt, dog altid mindst 24.000 kroner. Hvis et hus eksempelvis har en ejendomsværdi på to millioner kroner, vil bundfradraget udgøre 26.666 kroner, svarende til en månedlig leje på godt 2.222 kroner.

Hvis huset har en ejendomsværdi på tre millioner kroner, vil bundfradraget i stedet udgøre 39.999 kroner, svarende til en månedlig leje på 3.333 kroner. Og denne indtægt er helt skattefri.

Hvis lejen er højere, beskattes differencen som kapitalindkomst. Kapitalindkomst beskattes i år med 33 procent, hvis man har flere renteudgifter end indtægter. Men med helt op til 59 procent, hvis man har positiv kapitalindkomst.

Var tidligere helt almindeligt

Det er ejendomsmæglerkæden Home, der peger på, at det kan være en økonomisk fidus at leje et værelse ud. Hvis man ikke ønsker, at bruge metoden med et bundfradrag, er en særlig fradragsmetode med regnskab et alternativ. Så er hele lejeindtægten er skattepligtig. Men så er der også fradrag for dokumenterede udgifter i forbindelse med udlejningen. Dem skal der så føres regnskab for.

”Mange studerende mangler et billigt sted at bo. Men boligejere i større byer kan være med til at tage puklen af disse ventelister ved at leje et værelse ud. Det kan i mange tilfælde ske helt uden, at du skal betale skat af lejeindtægten,” siger kommunikationschef i Home Niels H. Carstensen.

Han tilføjer, at en lejeindtægt på 2.000 til 3.000 kroner om måneden er slet ikke urealistisk for mange boligejere. Men det kræver selvfølgelig, at man er parat til at forholde sig til, at der så er et andet menneske på ens eget domæne.

”Det var almindeligt i 1930erne og 1940erne at udleje for eksempel første sal ud, når man havde bygget et hus, for at få råd til at bo der selv,” fortæller Niels H. Carstensen.

Husk en ordentlig lejekontrakt

Det er muligt at læse mere om skatterreglerne for udlejning på Skats hjemmeside.

Før man lejer ud, er det vigtigt at få udarbejdet en skriftlig lejekontrakt. Den skal indeholde oplysninger om kvadratmeter, eventuel adgang til køkken, bad og vaskemaskine og andet. Huslejens størrelse og betalingsbetingelser skal også være angivet.

Oftest er det nemmest for begge parter, hvis forbrug af lys, vand og varme er inkluderet i huslejen. Ellers skal der opsættes særskilte målere.

Lejekontrakten bør også indeholde bestemmelser om krav til værelsets stand ved indflytning og fraflytning, plus husregler for eksempel rygning, støj, sovende gæster og husdyr.

Udlejer kan opkræve depositum for at sikre sig mod misligholdelse af værelset. Det må dog maksimalt udgøre tre måneders leje og skal betales tilbage, hvis lejer efterlader værelset i samme stand som ved indflytning.

Et lejet værelse kan normalt opsiges med én måneds varsel af både lejer og udlejer. I modsætning til andre lejeformer behøver udlejer ikke give nogen begrundelse ved opsigelse.

”Men det gælder om at være opmærksom på, at såfremt værelset har eget køkken, så er det teknisk set en lejlighed. Dermed er opsigelsesvarslet ét år fra udlejers side,” siger Niels H. Carstensen.