Genvej til en billig håndværker

Boligpuljen er begrænset, og du kan slippe for besværet ved at hyre svenske håndværkere til spotpris.

Slip for besværet ved at gøre det selv og ved at ansøge om tilskud til renovering af boligen ved at hyre en kurssvag, svensk håndværker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Der er en meget lettere vej til lavere håndværkerregninger end at bruge tiden på at søge renoveringsmidler fra staten, skriver Bolius, Boligejernes Videncenter. En sammenligning fortaget af boligmagasinet Bedre Hjem viser nemlig, at man kan sparer en tredjedel af regningen ved at lade en svensk håndværker udføre arbejde på boligen.

Besparelsen, som i disse krisetider er aldeles unational, bygger på den lave kurs for svenske kroner. Onsdag ved middagstid kan man få 100 svenske kroner for 69 danske kroner.

Sammenligningen af priserne for håndværkerarbejde er foretaget blandt danske og svenske malere, men alt tyder ifølge Bolius på, at det samme gør sig gældende i andre fag.

"Der er ingen tvivl om, at der er mange penge at spare for danskerne ved at hive en svensk håndværker over sundet," siger Anders Olshov, administrerende direktør for Øresundsinstituttet, til Bedre HjemM, der udgives af Bolius.

Bedre Hjem har bedt otte danske og svenske malere give et tilbud på maling af en stue på 35 kvadratmeter, inklusive afrensning af gammelt savsmuldstapet og opsætning af væv. Med forbehold for særlige arbejdskrævende vægge ville de danske malere i snit have 10.900 danske kroner for opgaven, mens svenskerne i snit kunne nøjes med 7.150 danske kroner alt inklusive - også transport. Det svarer til en besparelse på små 34 procent. Omregningen til danske kroner er sket ud fra en kurs på 0,67.

Anders Olshov fra Øresundsinstituttet anslår antallet af svenske håndværkere i Danmark til at ligge omkring 500. Det er ifølge Olshov langt færre, end man burde forvente.

De danske malermestre frygter ikke konkurrencen.

"Så længe svenskerne lader sig registrere hos Skat, kan vi ikke have noget imod det," siger direktør hos Danske Malermestre Ole Draborg, der ikke tror, der bliver tale om en invasion.

"Jeg ser det ikke som en trussel. Normalt vælger forbrugerne en lokal håndværker. Den tryghed har man ikke, når man vælger en maler fra et andet land. Så selv om svenskerne står for en høj kvalitet, så skal man som kunde til at navigere i et marked, der er meget sværere at gennemskue," siger Ole Draborg til Bedre Hjem.