Gebyr udhuler din opsparing

Lader du bare en gammel pensionsordning stå, kan den blive spist op af gebyrer.

En "hvilende" pensionsordning kan blive spist op af det årlige gebyr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver eneste gang du skifter arbejde, risikerer du, at du også er nødt til at skifte pensionsselskab. Hvis du lader din opsparing ligge i det gamle selskab, skal du være opmærksom på, at pensionsselskaberne – kreative, som de altid har været på gebyrfronten – straffer gamle kunder med et såkaldt opbevaringsgebyr, når de ikke længere indbetaler på ordningen.

Det går især ud over personer med mindre pensionsopsparinger. Det kan eksempelvis være unge, som har haft et arbejde i en begrænset periode, mens de studerede.

»Mange er ikke klar over dette opbevaringsgebyr. Det kan have så stor en størrelse, at pensionsordningen falder i værdi. Hvis renten tilmed er lav, skal indeståendet på pensionsopsparingen være ret højt for blot at kunne betale gebyret,« siger direktør i Mybanker.dk, John Norden.

For meget små beløb er der tale om et procentuelt strafgebyr. Og står der mindre end 15.000 kroner på en opsparing, vil pensionsselskabet tvinge kunden til at flytte pengene med over i det nye pensionsselskab.

Når pensionsopsparingen overstiger et vist beløb – det svinger fra selskab til selskab, men som tommelfingerregel er det omkring 40.000 kroner – er der ikke længere tale om et procentuelt gebyr, men et fast.

Det er højest i AP Pension. Her betaler gamle kunder 720 kroner om året, hvis de ikke længere indbetaler på ordningen. Herefter følge Danica Pension, Nordea Liv & Pension samt Skandia og Topdanmark.

Derfor kan det være en god idé en gang for alle at samle sine pensionsordninger med mindre man på altruistisk vis ønsker at bidrage til forskellige pensionsselskabers overskud.

Pensionsselskaberne har dog sørget for, at det heller ikke er gratis at flytte sin pensionsordning. Men her er der trods alt tale om et engangsgebyr, som svinger mellem 1.000 og 1.584 kroner.