Gebyr på boliglån kan forhandles ned

Selv om det er en udbredt opfattelse, at det kun er erhvervskunder, der kan presse prisen på såkaldte bidragssatser i realkreditinstitutter, så har private låntagere den samme mulighed.

Det er sjældent, at private får forhandlet bidraget til realkreditten ned, men det forekommer, bekræfter BRFkredits cheføkonom Ulrikke Ekelund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Claus Bjørn Larsen

Det bekræfter BRF Kredits cheføkonom Ulrikke Ekelund over for Fyens Stiftstidende.

- Listepriserne på privatområdet er faste, men det sker fra tid til anden, at der justeres. Men det sker kun sjældent, siger hun.

Ulrikke Ekelund vil ikke uddybe, hvilke kriterier, som danner grundlag for disse forhandlinger.
Eftersom det er i særlige tilfælde, afviger det fra gang til gang, siger hun.

Men der er ifølge Mikael Falck, som står bag Prislabyrinten.dk, mange penge at spare.  Faktisk koster det foruden renter mindst 150.000 kroner i gebyrer og bidrag efter skat at have et boliglån på 2,2 millioner kroner i 30 år.  Derfor bør man se sig godt om, før man skriver under.

- De færreste kunder er klar over, hvor mange penge, det koster i gebyrer at have et boliglån i 30 år.Selv om der i teorien er fuld konkurrence, så er det næsten umuligt at gennemskue, siger han til Fyens Stiftstidende.

Det er baggrunden for, at Mikael Falck i 2007 etablerede sin virksomhed Prislabyrinten.dk. På hjemmesiden kan man indtaste alle oplysninger på sit lånetilbud fra realkreditinstituttet og regne ud, hvad den reelle pris er med alle gebyrer og renter.

Derefter indhenter Mikael Falck og hans kollegaer tilbud fra de fem udbydere på markedet for at finde det billigste. Men ikke kun for én kunde. Derimod samler Prislabyrinten så mange sammen som muligt, før de indhenter tilbud fra realkreditinstitutionerne.

- De slår sig i tøjet og siger, at det man ikke kan forhandle, men det er et spørgsmål om volumen, siger Mikael Falck.

For nylig besluttede BRF Kredit som den første i branchen at hæve bidragssatsen for private boliglån med 0.05 procentpoint til 0,55 procent af restgælden.

Det er småpenge, svarende til 25 kroner om måneden pr. lånt million efter skat. Men det er ifølge Dansk Ejendomsmæglerforening gift til boligmarkedet, som i forvejen er hårdt ramt.