Gammeldags hi-fi er bedre til fladskærmen end surround

Hjemmebiograf. Hvad skal man egentlig med lyd i mange kanaler? Er man ikke bedre tjent med to gode højttalere og en subwoofer gemt bag sofaen?

Der bliver solgt mange store HD-fjernsyn her op til jul, og det kan være fristende, at købe en af de billige surroundløsninger med. Det vil sige receiver og en stribe højttalere i en samlet pakke.

Det lyder forjættende, at man for ganske få tusinde kroner kan omdanne sin nye skærm til en ægte hjemmebiograf med lyd i fem eller syv kanaler. Men er man egentlig ikke bedre tjent med blot to gode hi-fi-højttalere og en subwoofer?

ErhvervsBladet.dk har gjort forsøget med en opstilling, hvor vi har brugt et 42 tommer Panasonic PZ700-fjernsyn og så tilsluttet et surroundanlæg i den billige ende samt et Dynaudio-system med to gode højttalere og en subwoofer.

Konklusionen er noget overraskende, at surround-lyden mest af alt er ensbetydende med et virvar af ledninger, der skal trækkes og en flad lydoplevelse.

Naturligvis er det spektakulært for ørerne, når man ser en ac- tionfilm, og projektilerne farer rundt i rummet på en meget realistisk måde, men holder man af god lyd, kan man godt blive træt af lydkvaliteten i længden, specielt når man blot ser en debatudsendelse eller nyheder, hvor lydbilledet for det meste består af stemmer.

Sådan finder du en god fladskærm

Anmeldelse af anden generation af Blu-ray

Sådan får du mest ud af lyden til fladskærmen

Sådan indstiller du fladskærmen til perfektion

Anmeldelse af det nye statussymbol fra B&O

Brug gamle højttalereMange af os mænd har et par gamle højttalere stående i kælderen, og nu er muligheden for at bruge dem igen til stede, idet de i mange tilfælde kan fungere sammen med en stor HD-skærm. Så skal man blot ud og købe en surround-reciever og eventuelt en subwoofer. Den løsning koster stort set det samme som en billig kasse med fem højttalere og en papforstærker.

I vores testopstilling har vi brugt højttalere fra den danske lydspecialist Dynaudio, der netop har lanceret et system designet til brug sammen med store HD-skærme.

Filosofien er, at man med to hi-fi-højttalere og en matchende subwoofer får god lyd i stedet for at plastre stuen til med ledninger og højttalere.

Som receiver har vi brugt Panasonic SA-XR700, der er fuldt digital og passer til deres nye bluray-afspiller Panasonic DMP-B10A

Masser af detaljerDanske Dynaudio har taget konsekvensen af de mange elendige surroundanlæg og har lanceret to placeringsvenlige højttalere, der kan hænges direkte på væggen.

Højttaleren hedder Dynaudio Audience 42 Sat, og den er ganske lille og diskret i flot grå finish. Den skal hænge på væggen, for så skjules højttalerledningen bag højttaleren i en lille kanal, og da diskanten sidder nederst og bassen øverst i et svagt vinklet kabinet, ja så kommer lyden mere uhindret hen til lytteren.

Fordelen ved systemet er, at man kan begynde med to Sat 42’ere og så senere udbygge, hvis man skulle få lyst til ægte flerkanalslyd.

Men hvordan lyder et sæt Audience 42 Sat så med den tilhørende sub i forhold til et billigere surround-system?

Ja, det er mere behageligt at lytte til i lang tid. Her er ingen skarp diskant, men stemmer og detaljer står meget klart, og selv om der kun er tale om tre lydkanaler, formår systemet at placere stemmer så langt fremme i lydbilledet, at man ikke behøver at skrue så højt op for Panasonic-forstærkeren for at få realistisk lyd.

Systemet spiller med masser af detaljer, og den tilhørende Dynaudio subwoofer leverer fint veldæmpet bas og har mange justeringsmuligheder. Og det er muligt at spille højt med overbevisende bas.

Sådan finder du en god fladskærm

Anmeldelse af anden generation af Blu-ray

Sådan får du mest ud af lyden til fladskærmen

Sådan indstiller du fladskærmen til perfektion

Anmeldelse af det nye statussymbol fra B&O