Gamle pensionstyper klarede krisen bedst

Kontorenten har givet markant mere end markedsrenten i de seneste fem år. Men det kan være en god ide at skifte pensionstype nu, mener ekspert. Se afkastet her.

Finanskrisen og aktiernes nedtur har gnavet store formuer ud af pensionsopsparinger med markedsrente. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pensioner med en fast kontorente har været en bedre investering end fondene i de nye pensionstyper til markedsrenter - såkaldte unit link-fonde - gennem de seneste fire et halvt år.

Det viser en opgørelse af de akkummulerede afkast i henholdsvis en pension med kontorente på 4,5 procent og gennemsnittet af de fonde, som selskaberne har valgt til deres unit link-kunder i en blanding med med 20, 50 eller 80 procent aktier.

De seneste fem år har budt på først en solid aktieoptur og derefter en finansiel krise, der sendte kurserne den anden vej. Og slutresultatet er et samlet afkast på godt 26 procent på en pension med årlig kontorente på 4,5 procent, mens unit-link fonde i bedste fald har givet et gennemsnitligt afkast på 16,4 procent, hvis blandingen kun har indeholdt 20 procent aktier.

Jo flere aktier, den konstruerede portefølje indeholder, jo lavere afkast har den haft, viser opgørelsen, som er lavet af analysevirksomheden Morningstar.

Bør ikke skræmme kunderne

Men ifølge chefanalytiker Karsen Henriksen fra Morningstar bør tallene ikke skræmme pensionskunderne væk fra pensioner til markedsrente.

"Man skal passe på ikke at lade sig skræmme af tallene, for fremadrettet kan det være en rigtigt god ide at vælge markedsrenteprodukter for investorer med lang horisont. Vi kan godt være dér i dag, hvor det aldrig tidligere har været så attraktivt at gå ind i markedsrentepensioner," siger han.

Han konstaterer, at pensioner med kontorente ganske vist været et godt sted at være under finanskrisen.

"Men det bliver nok knap så attraktivt fremadrettet. Pensioner med kontorente står over for store udfordringer, fordi de ligger inde med små aktieandele samtidig med, at de skal til at opbygge deres reserver," siger han.

Reservene skal bygges op igen

I Danica Pension anbefales kunder, der har en vis årrække tilbage på arbejdsamarkedet, da også at vælge pensioner til markedsrente - blandt andet fordi selskabets reserver skal opbygges i kølvandet på finanskrisen, hvilket vil holde kontorenten på et lavt niveau i "lang tid fremover".

Investeringschef Jens Dalskov oplyser desuden, at forskellen mellem kontorenternes afkast og unit link-fondenes afkast er yderligere indsnævret siden Morningstars opgørelse ved udgangen af første halvår.

"Afkastene er blevet endnu bedre i juli og august, som ikke er med i statistikken," påpeger han og oplyser, at der alene for juli og august skal lægges yderligere 5 procent, 8 procent og 11 procent til Danicas afkast afhængigt af, hvor mange aktier der er i porteføljen. Og aktierne får endnu mere medvind, vurderer investeringschefen.

"I Danica Pension er vi fortsat optimistiske om aktiemarkedet. Der er en finansiel og samfundsøkonomisk helingsproces i gang oven på kreditkrisen - ikke mindst godt hjulpet på vej af centralbankernes lavere renter, og at det offentlige har pumpet skattelettelser og større forbrug ud i mange lande. Vi tror på, at aktiemarkedet i andet halvår 2009 vil være i stand til at tiltrække ny kapital og dermed fortsætte sin fremgang en tid endnu," siger han blandt andet med henvisning til positive regnskaber for årets andet kvartal.