Gældsplagede danskere søger rådgivning

Hjemmet er fuldt af fladskærme og foodprocessorer, og postkassen bugner af ubetalte regninger og rykkerbreve.

Foto: Foto: Colourbox. Et meget højt forbrug bliver et stort problem, hvis man bliver ramt af den økonomiske krise.
Læs mere
Fold sammen

Tusindvis af helt almindelige danskere har et så usundt pengeforbrug, at de ender i bundløs gæld. Nu stopper finanskrisen lånefesten for mange danskere, og det mærker man hos rådgivningstjenesten Den Sociale Retshjælp, skriver Politiken.

»Vi får hundredvis af opkald fra danskere i gode job, som har oparbejdet en enorm gæld, fordi deres forbrug har udviklet sig til et misbrug. Vi har haft selv bankrådgivere og sagsbehandlere i røret. Mange af dem græder i telefonen«, siger Sandy Madar, der er formand for retshjælpen, til Politiken.

Eksperter anslår, at op mod 300.000 danskere lider af pengemisbrug. De får et sus af at købe vildt ind og benægter ofte, at de har et problem, før gælden er oppe i flere hundredtusinde kroner.

En af dem er Kim Fahnøe, som i årevis brugte løs af lånte penge:

»Det er en slags narkomani. Jagten på opturen ved at bruge penge er som en, der skal ud at skaffe heroin«, siger Kim Fahnøe til Politiken. Han er i dag i behandling for pengemisbrug - og skylder 400.000 kroner væk.

Læs også: Bliv klar til stævnemødet med banken

Pengemisbrugere tager ofte kviklån, som ikke kræver dokumentation, og det er også blevet et problem for lånefirmaerne selv, fortæller Christian Brandt, formand for brancheorganisationen Finans og Leasing.

»Vores medlemmer kan kun drive forretning, hvis de får pengene ind igen. De tjekker kunderne i Experian RKI's base over dårlige betalere, men misbrugerne er ofte så smarte, at de ikke bliver registreret, eller også optager de bare nye lån for at betale de gamle lån«, siger Christian Brandt til Politiken.

 

Christian Brandt foreslår, at man opretter et register over hver danskers samlede gæld, hvor lånefirmaer - med kundens godkendelse - kan tjekke, før de giver et lån.

Læs også: Danskernes formuer rasler ned