Gælden vokser flere over hovedet

"Udviklingen er graverende," lyder det fra et af de firmaer, der lever af at advare om dårlige betalere.

Hver tyvende dansker kan ikke afvikle gælden inden for fristerne og havner derfor i registret over dårlige betalere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten 8.000 gange hver eneste dag bliver danske virksomheder advaret om, at de er ved at indgå en kreditaftale med en person, der er registreret hos RKI som dårlig betaler. Og i løbet af 2012 er danskernes betalingsproblemer blev kraftig forværret, lyder det fra Experian, der driver registret.

Den misligholdte privatgæld steg i løbet af året med over to milliarder kroner fra 13,5 til 15,8 milliarder kroner.

RKI-registret tæller nu 225.940 personer svarende til godt fem procent af den voksne befolkning. Hver tyvende dansker er altså ikke i stand til at overholde sine betalinger og bliver derfor stemplet som dårlig betaler med alt hvad det medfører af vanskeligheder med at stifte ny gæld og deraf følgende problemer med at klare dagen og vejen.

Ikke overraskende for Experian er det de etablerede årgange med bolig, bil og forpligtelser i aldersgruppen 41-70, der har øget gælden mest og nu i gennemsnit skylder over 85.000 kroner pr. person. snit. Til gengæld er det danskere i 30erne, der oftest må tåle en RKI-registrering. Her er det 7,6 procent af aldersgruppen, der har opgivet at betale, hvad de skylder. Også de helt unge mellem 18-20 år optræder i RKI.

"Vi må erkende, at udviklingen er graverende. Ved den seneste analyse oplevede vi et fald blandt de 18-20 årige - men også her får vi nu nominelt flere ind, end vi sender ud, og aldersgruppen har fået flere kreditorer," siger nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling i Experian, Frank Papsø. Også antallet af sager, hvor en forbruger ikke betaler sin gæld, viser alvoren i den enkeltes gældssituation. De 225.940 RKI-registrerede skylder i gennemsnit på tre sager.

"Når en ung i snit har 2,19 sager af afbetale på, er situationen lidt mere kompleks at arbejde sig ud af, end hvis der kunne laves aftaler med bare én kreditor," siger Frank Papsø.

De 42-årige er den årgang blandt de modne danskere, der oftest registreres.

"Bevægelserne antyder, at voksen- og hverdagslivet koster dyrt for dem, der ikke har luft i budgettet og styr på økonomien. En skilsmisse eller fyring kan trække tæppet væk, og man må tro, at ikke alle handler i ond vilje her, men overmandes af omstændighederne", siger Frank Papsø fra Experian. "Derfor er vi nødt til at anskue tidens betalingsproblemer mere nuanceret. Samfundsmæssigt skal vi passe på ikke at lade frygten råde og fryse alle pengestrømme til og kvæle det forbrug, vi har så stærkt brug for. Ikke alle er notorisk "dårlige betalere", siger Frank Papsø og understreger, at en RKI registrering sætter en bremse på forbruget, indtil regningerne er betalt, hvorefter man er ude igen.

"Vi har brug for værktøjer, der i første omgang hjælper borgere med slet ikke at lande i RKI, og dernæst hjælper dem, der har betalingsvilje, som midlertidigt er kommet i uføre. Vi må ikke køre alle over én kam, men behøver fintmaskede kreditsystemer, så pengene trods alt kan flyde - og de danskere, der evner, vil og kan betale, stadig møder tillid". Det er stadig Lolland kommune, der er hårdest ramt, når der ses på andelen af en kommunes borgere over 18 år, der har misligholdt gæld med 9,8 procent. Også kommuner som Guldborgssund, Ishøj, Slagelse og Kalundborg slås med betalingsevnen. Allerød har færrest RKI-registrerede med 2,1 procent, derefter følger Rudersdal og Gentofte med 2,5 procent.

Til gengæld er det de RKI-registrerede i de nordsjællandske kommuner, der skylder mest. Hørsholm topper med en gennemsnitlig misligholdt gæld på 156.776 kr. pr person i RKI.

Udover RKI-registret fra Experian findes herhjemme også Debitorregistret, som har registreret samme udvikling: Den samlede gæld steg i 2012 med over 11 procent og er nu på 5,9 milliarder kroner blandt de 140.000 danskere registreret her - svarende til tre procent af befolkningen.