Går arven til et tidligere konkursbo?

Kreditorer kan »jagte« værdier hos debitorer, men afkald på arv kan være et bud på en løsning.

Hvis man ikke ønsker, at ens begrænsede arv skal gå direkte til kreditorerne, kan det være en idé at give afkald på arven, Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

? På et tidspunkt skal vi tre søskende arve vores mor, som er enke og sidder i uskiftet bo. Den ene af mine søskende er gået konkurs. Når eventuel arv skal udbetales, går arven til den pågældende så direkte til konkursboet? Der er ikke tale om nogen stor arv – måske omkring 30.000 kroner til hver.

Med venlig hilsen C.

? Det helt enkle juridiske svar på spørgsmålet er, at alle din mors børn skal arve hende. Lige så enkelt er det, at kreditorerne til enhver tid kan jagte de aktiver, som deres debitorer har.

Jeg tog den del af spørgsmålet med, som fortæller, at arven er af beskeden størrelse. I praksis vil det næppe betyde, at pågældende arvings konkursbo bliver genoptaget med henblik på at fordele 30.000 kroner.

Så lige i jeres lille familie er selvfølgelig at glæde sig over, at den pågældende arving kommer til penge og vil kunne bruge arven til at gøre sig gældfri eller nedbringe gælden ganske betydeligt. Jeg er helt klar over, at det nok ikke er så mange, som tænker så politisk korrekt.

En anden model kunne derfor være, at pågældende søskende giver afkald på arv. Et arveafkald skal gives over for arveladeren. Hvis arveladerens ægtefælle sidder i uskiftet bo, kan afkaldet gives over for den efter­levende ægtefælle. Et blankt arveafkald gælder også for arvingens børn, men afkaldet kan gives personligt, så arven i stedet tilfalder pågældendes børn.

Hvis der er givet arveafkald før længst­levendes død, vil afkaldet få den virkning, at pågældendes kreditorer ikke vil kunne gøre indhug i den pågældende arv.

Situationen er en anden, hvis der gives afkald på allerede falden arv, hvilket betyder, at arveladeren er død på tidspunktet for arveafkaldet. I så fald kan man godt forestille sig, at kreditorerne har mulighed for at omstøde et sådant arveafkald.

Med venlig hilsen Viggo Bækgaard,

Advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk