Fyrede har svært ved at låne i banken

Så snart jobbet er væk, forsvinder bankens lyst til at låne penge, oplever mange danskere. 

Bankerne har tendens til at smække kassen i, så snart man bliver fyret fra jobbet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kan let gå et par måneder fra en virksomhed går konkurs, til medarbejderne får penge fra lønmodtagernes garantifond. Men strømmen af regninger stopper jo ikke, bare fordi lønnen gør det, og derfor går mange til banken for at få et midlertidigt lån.

Det gjorde den 49-årige key account manager Kim Berggreen også, da hans arbejdsplads gik konkurs i december.

- De smækkede pengekassen i, så der var ikke meget velvillighed at hente, siger han.

Og det samme var tilfældet for flere af Kim Berggreens tidligere kollegaer.

- Flere af mine kollegaer fik samme besked fra deres bank, da de fortalte, at de var ramt af konkurs, og godt ville låne lidt til de fik penge af lønmodtagernes garantifond, siger Kim Berggreen.

Hos hans fagforening Business Danmark nikker chefjurist Bent Hansen genkendende til historien.

- Vi oplever, at flere medlemmer får at vide i deres bank, at de ikke kan låne penge. Det er som om, at bankerne på grund af krise og arbejdsløshed siger, at vi kan ikke tilbyde jer et lån.

Og bankernes fremgangsmåde møder hård kritik.

- Der er jo ikke tale om, at medlemmerne har været ude at købe dyr bil eller båd. Det er en pludselig opstået krise, som de ikke har nogen indflydelse på. Lønnen er simpelthen udeblevet, siger Bent Hansen.

Men hos bankernes brancheorganisation Finansrådet melder underdirektør Susanne Schøtt hus forbi. Hun vil ikke kommentere den aktuelle sag, men forklarer, hvordan bankerne griber kreditgivningen an.

- Enhver kreditgivning beror på en konkret kreditvurdering. Finansrådet har ikke kendskab til de konkrete sager og kender ikke motiver til, hvorfor der gives kredit eller ej. Der kan vi desværre ikke kommentere på denne sag.

Kim Berggreen vil ikke hænge sin bank ud med navns nævnelse af hensyn til det fremtidige samarbejde. Men han mener ikke, at han fik en seriøs kreditvurdering.

- Som situationen var, med et marked, der var gået i stå i efteråret 2008, så var det simpelthen begrundelse nok for, at det kunne de ikke.

Hos Business Danmark tilbyder man medlemmerne at låne penge mod at få sikkerhed i tilgodehavendet hos Lønmodtagernes Garantifond, og den ordning benytter mange medarbejdere sig af. Det gjorde Kim Berggreen også.

HK og DJØF har lignende ordninger, og også her er der stigende tilgang til fagforeningernes lån.