Friværdien halveret på Sjælland

Boligejere i København og Nordsjælland har på to et halvt år i snit fået halveret deres friværdi.

Sjællænderne bor stadig ovenpå de største friværdier i landet, men de seneste års prisfald har reduceret dem kraftigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Da boligpriserne for et par år siden steg voldsomt, skabte det store forskelle i boligformuen og dermed på de danske familiers samlede formue. Københavnske og nordsjællandske familier blev på det nærmeste forgyldte. Den udvikling er nu rullet tilbage. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten med baggrund i en analyse fra Realkredit Danmark.

- Friværdierne er faldet mest i Region Hovedstaden, og der er ved at være en mere jævnbyrdig sammenhæng mellem andelen af ejerboliger og andelen af friværdi, siger Realkredit Danmarks cheføkonom Elisabeth Toftmann Asmussen til avisen.

Boligejere i København og Nordsjælland sidder på 25 procent af landets ejerboliger og 29 procent af friværdierne. For to et halvt år siden sad de på 39 procent af friværdierne.

Resten af Sjælland har oplevet det næststørste fald i friværdierne, mens tilbagegangen er mindre voldsom på Fyn og i Jylland.

Den skæve udvikling i friværdiernes fald ændrer ikke på, at husejere i region Hovedstaden med 1,1 millioner kroner fortsat har landets største friværdier. Landsgennemsnittet er 847.000 kroner.

På landsplan er friværdierne faldet med 560 milliarder kroner, siden ejendomsmarkedet toppede i efteråret 2006.  /ritzau/