Frist for omlægning af flekslån bliver kortere

Du skal frem over være hurtigere på aftrækkeren, hvis du vil omlægge dit flekslån til en anden profil.

Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De største realkreditselskaber har fremrykket fristen for, hvornår kunderne kan vælge en anden profil eller løbetid til deres flekslån, med en måned. Det betyder, at ændringerne skal besluttes to måneder, før lånet skal refinansieres, og det omfatter kunderne i Nykredit, Totalkredit og RD, Realkredit Danmark.

Nykredit har netop vedtaget ændringerne med effekt fra 2012, og de skyldes flere ting - herunder kommende, internationale regler for finansielle virksomheder.

"De nye regler vil betyde, at vi skal have likviditeten 30 dage inden refinansieringen, og det er ikke nok at sige, at obligationerne bliver solgt," forklarer Henrik Hjortshøj-Nielsen, vicedirektør i Nykredit.De internationale regler træder formentlig først i kraft i 2015, og også andre dele af regelsættet truer det danske realkreditsystem. Det gælder blandt andet kravet til, at en bank eller realkreditinstitut skal ligge inde med 65 procent af et lån som sikkerhed, når et boliglån udstedes. Det vil stille langt større krav til kapitalen i et realkreditselskab, som yderligere bliver presset af, at de danske realkreditobligationer i udkastet til regelsættet få en lavere status, end de har i dag. Det betyder, at de højest kan vægtes med 85 procent af markedsværdien i balancen, hvis reglerne gennemføres, som de er udforment i udkastet.Fremrykningen af fristen for at ændre i flekslånene giver også realkreditinstitutterne mulighed for at sprede auktionerne over de bagvedliggende obligationer mere, så de ikke alle skal sælges inden for de samme par uger.

"Det betyder bare, at vi skal fremrykke vores rådgivning - de fleste låneomlægninger finder alligevel sted i samarbejde mellem kunden og realkreditinstituttet," siger Henrik Hjortshøj-Nielsen, som også påpeger, at kunderne stadig kan indfri deres lån, efter fristen er udløbet.

Så sker det bare til obligationskursen frem for til kurs 100, som når lånet er opsagt.