Fremtidige boligejere vil få regningen for bredt forlig

Regeringen fik endelig landet sin boligskatteaftale med et flertal i Folketinget. Kompromiset betyder på den ene side en fredning af de nuværende boligejere og på den anden side konsekvenser for de dyreste boliger i landet.

Der er udsigt til skattesmæk til de dyrere boliger – men de nuværende boligejere kan ånde lettet op. Arkivfoto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En indefrysning af grundskylden frem til 2021 og et »knæk« på ejendomsværdiskatten ved boliger med vurderings­priser omkring 7,5 mio. kroner er den fremtid, som de danske boligejere kan se ind i, efter at regeringen tirsdag præsenterede den nye boligskatteaftale.

Sammen med Dansk Folkeparti, Social­demokratiet og Radikale Venstre er regeringen blevet enige om, at beskatningen udgør ­omkring 1,4 procent for boliger med en vurderingspris over 7,5 mio. kroner, mens den udgør 0,55 procent for boliger med en vurderingspris under 7,5 mio. kroner. Dermed bliver det de dyreste boliger, der bliver hårdest ramt.

»Det er især i landdistrikterne, at man ­formentlig vil opleve en lavere boligskat. Og det er også i mange af de områder, hvor en del boligejere vil få penge tilbage i skat. Det er især i de dyreste områder, især i københavns­området på markedet for ejerlejligheder, hvor der er udsigt til en stigende skatteregning i fremtiden og dermed også nogle relativt store skatterabatter,« siger Realkredit Danmarks cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig.

Eksempelvis kan en husejer på Frederiksberg i et middeldyrt hus se frem til et fald i den samlede skattebetaling i 2021 fra 71.300 kroner til 59.000 kroner efter både skatterabat og ­indefrysning af grundskyld.

Ifølge Skatteministeriet medfører de nye satser, at den gennemsnitlige grundskylds­promille forventes at falde fra 26 til knap 16 promille af beskatningsgrundlaget, mens det for de boliger, der er under »knækket«, medfører, at ejendomsværdiskattesatsen går fra 1,0 til 0,55 pct. af beskatningsgrundlaget.

Regeringen havde ellers tidligere forsøgt at komme igennem med en flad boligskat for ­alle boligejere uanset vurderingspris på 0,6 procent, men har måttet indgå et kompromis med knækket på de 7,5 mio. kr. En flad boligskat i regeringens første udspil ville medføre en ­solid skatterabat til nuværende boligejere med ­boliger til priser over det nuværende knæk på godt tre mio. kroner, og det mødte modstand hos Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Men der er dog tale om en fredning af de nuværende boligejere. De nye skattesatser træder således i kraft i 2021. I forbindelse med overgangen indføres en skatterabat, som ­betyder, at ingen boligejere skal betale mere i boligskat i 2021, end de skulle have betalt med de nuværende regler. Regningen lander i ­stedet hos de fremtidige boligejere.

»Det er et åbent spørgsmål, hvordan det kommer til at påvirke boligkøbernes ageren, men det vil sandsynligvis trække tempo ud af de dyreste områder og markedet for ejerlejligheder i København, fordi der bliver udsigt til en stigende beskatning,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Dermed bliver der vinket farvel til boligskattestoppet, der blev indført i 2001, og det betyder, at boligskatten fra 2021 igen kommer til at følge udviklingen i boligpriserne.

»En fordel ved det nye system er, at skatter, der følger huspriserne, betyder mindre udsving i huspriserne. Det giver mindre risiko for ejendomsbobler, som den, der var for ti år siden,« lyder det fra Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank. Et andet element, som regeringen også oprindeligt havde lagt op til, var at finansiere aftalen ved at beskære rentefradraget samt ved at tage penge fra råderummet i dansk ­økonomi. Rentefradraget er et skattefradrag, som borgere kan få for blandt andet real­kreditlån og banklån, og her var planen yderligere at forringe værdien af det fradrag, men det er altså nu droppet. Dermed betyder det, at hele finansieringen, som frem mod 2025 skulle løbe op i 28 mia. kroner, bliver hentet fra det økonomiske råderum, der ifølge regeringen frem mod 2025 skulle levere 40 mia. kr.

Samtidig medfører en midlertidig model for indefrysning af grundskylden reelt ikke en fastfrysning af niveauet, som det er i dag. Men den fremtidige stigning bliver indefrosset, så den først skal betales, når ejendommen bliver solgt. Den midlertidige indefrysningsordning for ejerboligers grundskyld gælder i årene 2018-2020. Herefter afløses ordningen af en permanent indefrysningsordning, der omfatter samtlige nominelle stigninger i de samlede boligskatter for boligejere.

Den rullende snebold af udskudt skat kan dog ifølge cheføkonom i Nykredit Tore Stramer blive et problem på langt sigt.

»Boligejere med større gæld i boligen kan derfor ende i en situation, hvor de kan få vanskeligt ved at flytte, hvis prisen på boligen falder. I større skala kan det dæmpe mobiliteten blandt landets boligejere,« påpeger han.