Frederiksberg topper med friværdier

Friværdierne er igen begyndt at stige mange steder. Det er godt nyt for dansk økonomi, da det kan være med til at sætte lidt mere fart på det private forbrug og skabe flere job herhjemme.

Husejere på Frederiksberg har gennemsnitligt set den største friværdi i deres bolig Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Hele 3,1 millioner kroner. Så stor er den gennemsnitlige friværdi hos husejere på Frederiksberg. Det er næsten 1,1 million kroner mere end ved starten af 2012 og gør dette lille eksklusive byområde til det sted i Danmark, hvor der er sparet flest penge op i ejerboliger i snit.

På de efterfølgende pladser på listen over store friværdier ligger de økonomiske smørhuller Gentofte, Rudersdal og Lyngby-Taarbæk solidt placeret. Her er den gennemsnitlige friværdi på henholdsvis 2,3 mio. kroner, 1,6 mio. kroner og 1,5 mio. kroner, hvilket er mellem 200.000 og 300.000 kroner mere end for to et halvt år siden.

Det viser en ny optælling fra Realkredit Danmark. Den slår fast, at friværdierne nu er stigende i de fleste af landets kommuner, selv om det sker i et langsomt tempo.

Bedringen af boligmarkedet betyder, at 60 af landets 98 kommuner har oplevet stigende friværdier siden starten af 2012. Det er godt for dansk økonomi, da der så måske også vil komme lidt mere fart på det private forbrug, som er en af de vigtigste motorer, hvis der skal komme mere vækst og flere job herhjemme.

Der er dog tale om en mindre stigning de fleste steder, og på landsplan er friværdien per parcelhus da også kun steget med 20.000 kroner i denne analyserede periode.

»Så der er endnu tale om en lidt skrøbelig prisstabilisering på boligmarkedet,« siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom hos Realkredit Danmark.

Lolland er i bund

Det er da heller ikke alle steder, at priserne stiger, hvorfor der også er kommuner, hvor friværdierne stadig falder. I bunden findes Lolland, hvor den gennemsnitlige friværdi per villa er helt nede på 80.000 kroner. På pladserne lige over ligger Vordingborg og Odsherred, hvor der i omegnen af 110.000 kroner sparet op i boligen.

Region Sjælland er i det hele taget tungt repræsenteret på listen over de laveste friværdier herhjemme. Det er da også her, at de mest voldsomme prisfald har fundet sted. I Vest- og Sydsjælland er huspriserne fortsat 41 procent lavere end pristoppen.

Friværdierne er højest omkring København og i andre af landet største byer – Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg. Her er friværdierne alle steder højere end gennemsnittet på landsplan, der hedder 490.000 kroner.

Lejligheder topper

De øverste ni pladser over højeste friværdier er besat af kommuner i hovedstadsområdet, og herefter følger Aarhus på 10. pladsen med en gennemsnitlige friværdi på lige over én million kroner per hus.

Aalborg følger derefter på 22. pladsen, Odense på 23. pladsen og Esbjerg på 32. pladsen, hvor friværdierne alle steder er over 500.000 kroner med under 650.000 kroner.

Friværdierne er steget mere blandt lejligheder end parcelhuse siden 2012. Den typiske friværdi er således steget med hele 185.000 kroner i denne periode, hvilket bringer den gennemsnitlige friværdi op på 980.000 kroner per ejerlejlighed. Det er det højeste niveau siden efteråret 2008, hvorfor finanskrisens negative påvirkning nærmest er visket ud.