Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Forvirring og mere bøvl for både lønmodtagere og virksomheder. Det bliver resultatet, efter at Skat netop har udsendt deres tolkning af de nye regler om skat på arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer.
I yderste konsekvens kan Skats nye vejledning betyde, at forsikringsselskaberne skal lave en stor del af policerne om på de over en million sundhedsforsikringer, der er solgt herhjemme.Sådan lyder budskabet fra både revisorerne og forsikringsselskaberne, efter at Skat har udsendt et såkaldt styresignal om den nye lov, der trådte i kraft fra årsskiftet. Loven betyder, at danskerne skal betale skat af præmien på sundhedsforsikringerne, hvis de har fået det som et personalegode. Værdien af den behandling, som forsikringen dækker, er derimod skattefri.
Problemet er, hvordan forsikringerne er strikket sammen. Hvis den udelukkende dækker skader eller forebyggelse, der er arbejdsrelateret, er forsikringen skattefri. Men hvis den kan bruges til skader sket i både fritiden og arbejdstiden, er det en anden sag. Så er hele præmien skattepligtig.
Det vil klart få konsekvenser for, hvordan policerne bliver skruet sammen, mener revisorerne.Skat af det hele»Når det gælder blandede forsikringer, vil udmeldingen fra Skat formentlig medføre, at forsikringsudbyderne nu vil overveje at dele sundhedsforsikingerne på to forskellige policer. Én der dækker arbejdsrelaterede skader og sygdomme, og én der dækker resten,« siger seniorskattekonsulent hos BDO - Statsautoriserede revisionsaktieselskab, Annie Baare.
»I så fald vil den arbejdsgiverbetale præmie for den førstnævnte nemlig være skattefri for de omfattede medarbejdere,« siger Annie Baare.Senior tax manager fra KPMG Pernille Paisen er helt enig.
»Skats holdning er, at man ikke kan skelne mellem, hvad der er privat, og hvad der er arbejdstid. Det betyder, at mange arbejdsgivere, forsikringsselskaber og ansatte nu skal tage stilling til, hvordan sundhedsforsikringerne fremover skal sættes sammen,« siger Pernille Paisen.
»Nogle vil måske ende med to adskilte forsikringer, hvor den ene er skattefri og den anden ikke er. Andre vil risikere at betale skat af en den del af præmien, der relaterer sig til den arbejdsrelaterede del, blot fordi forsikringen ikke er delt op, og derved blive uberettiget beskattet,« siger Pernille Paisen.
Tung proces
Udbredelsen af sundhedsforsikringerne er sket med hastige skridt de senere år. Det har fået den nye regering til at indføre en skat på forsikringen, hvis man får den betalt af sin arbejdsplads. Det sker i langt de fleste tilfælde.
En forsikring koster typisk 1.500 kr. årligt. For den enkelte medarbejder vil de nye regler derfor give en ekstra skat på omkring 70 kr. om måneden. Det vælter bestemt ikke folks privatøkonomi, erkender forsikringsselskaberne, men de er alligevel utilfredse med Skats måde at håndtere den nye lov på.
»Det bliver en meget tung proces rent administrativt. Vi har endnu ikke besluttet, hvad vi gør, men der er ingen grund til, at de enkelte medarbejdere skal betale skat af noget, de kan være fri for,« siger chef for forretningsudvikling hos Codan Care, Morten Jepsen, der fremhæver, at en opdeling af forsikringerne ikke er helt lige til.
»De to forsikringer skal være adskilte, og der skal laves en opdeling af skaderne i privat og arbejdsrelateret. Derefter skal der udregnes en risiko og sættes en præmie for hver af de to typer forsikringer,« siger Morten Jepsen.
Går en anden vejHos en anden af de store spillere på forsikringsmarkedet Danica Pension lægger man ikke umiddelbart op til at ændre på forsikringerne.Vi har allerede sundhedsforsikringer, som er skattefritaget. Vi tilbyder dem til en afgrænset gruppe kunder i forlængelse af deres overenskomster. Om vi vil udbrede det i større omfang, vurderer vi lige nu, men vi tvivler,« siger cheføkonom hos Danica Jens Christian Nielsen.
»For vores kunder vil det blive noget bøvl, hvis de skal have to forsikringer i stedet for én, der samler det hele. Og med de nye regler er der også risiko for en masse tvivlsspørgsmål. Vi vil hellere bruge tiden på at helbrede vores kunder her og nu i stedet for at vurdere, om en skade som »hold i ryggen« sker i fritiden eller på grund af arbejdet,« siger Jens Christian Nielsen.
Da den nye skat blev introduceret, skabte den stor diskussion om, hvorvidt danskerne vil beholde deres forsikringer. De foreløbige meldinger fra Danica og Codan tyder på, at det vil de.