Forventning om bedre lånemuligheder fik Dan til at købe sommerhus nu

52-årige Dan Kongsted har netop købt sommerhus ud fra forventningen om, at regeringen gør det billigere at låne til fritidsboliger.

Dan Kongsted har netop købt sommerhus i Rågeleje. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dan Kongsted, 52 år, har netop købt sommerhus i Rågeleje. Det har han gjort ud fra en forventning om, at regeringens forslag om at hæve grænsen for realkreditbelåning til 75 procent af boligens værdi bliver vedtaget. I dag er lånegrænsen for sommerhuse 60 procent, mens resten af finansieringen må klares med banklån eller kontantbetaling.

»For mig har det været et drivende parameter. Hvis jeg havde haft udsigt til, at jeg skulle skaffe 40 procent af kapitalen selv, havde jeg ikke købt sommerhuset nu. Nu har jeg kun udsigt til, at jeg skal skaffe 20-25 procent, fordi jeg tror på, at det her bliver ændret inden for relativt kort tid.

Det er selvfølgelig et sats, men jeg har en forventning om, at det går i orden,« siger Dan Kongsted, som sælger chokolade og bor i en lejlighed i Herlev.

Han har gennem flere år haft lyst til at få sit eget fristed. Men først sidste sommer, da forslaget fra Venstre om at hæve belåningsgrænsen for sommerhuse blev spillet på banen, intensiverede han jagten.

»Hvis ikke der havde været en debat om det, og en relativ klar melding fra den nuværende regering, havde jeg ikke købt det. Hvis det så viser sig, at forslaget ikke kommer igennem, lever jeg med det. Så må jeg bare få bragt min bankgæld ud af verden så hurtigt som muligt,« siger Dan Kongsted, der har et principielt ønske om at være uafhængig af banker.

»Bankernes lånepolitik har været så stram, at jeg ikke har gidet diskutere med dem. Derfor har jeg bare sagt ’fint’, så lukker jeg ned for aktiviteten og venter, til jeg har en større del af kapitalen selv.«

Øget livskvalitet

I forhold til belåningen erkender han, at det havde været bedre at vente, til det er afklaret, om forslaget bliver realitet.

»Men så må jeg tage et tillægslån og bringe min bankgæld ned, hvis det ellers kan svare sig,« siger Dan Kongsted, som primært har købt sommerhuset for at bruge det og øge sin livskvalitet – og ikke for investeringens skyld.

Dog er det hans forventning, at en øget belåningsgrænse vil få priserne til at stige.

»Jeg tror, at det kommer til at påvirke priserne, med mindre der i samme forbindelse bliver lavet en hokus pokus-løsning, hvor bidragssatserne på sommerhuslån skal koste det dobbelte af helårsboliger. For så er det et fedt,« siger Dan Kongsted.

Forslaget minder om dengang, man åbnede for 30-årige lån i stedet for 20-årige lån og på den måde gjorde det muligt for flere at komme ind på ejerboligmarkedet, påpeger han.

»Det er i virkeligheden ikke meget anderledes. Nu vil man gøre det muligt for flere at komme ind på sommerhusmarkedet ved at løfte belåningsgraden. Det burde være gjort for mange år siden,« siger han. loka