Fortsat prisfald på boliger

Store prisfald igen i andet kvartal - stadig mest omkring København.

Også i andet kvartal faldt boligpriserne, og sammenlignet med sidste år faldet i gennemsnit på 11 procent for parcel- og rækkehuse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Claus Bech

Prisen på parcel- og rækkehuse falder fortsat. Nedgangen var på 2,8 procent på landsplan fra første til andet kvartal i år. Det tilsvarende fald for ejerlejligheder er på 1,9 procent. Det viser nye tal fra Realkreditrådet og Realkreditforeningen.

Nedgangen betyder, at et typisk dansk parcelhus nu er faldet med 11,4 procent over det sidste år. De største prisfald er sket i Nordsjælland, hvor der er klippet hele 23,0 procent af priserne.

Handelsaktiviteten er øget svagt i forhold til årets første kvartal, der bød på et historisk lavt antal handler for alle boligkategorier.

”Selv om priserne falder, er der tegn på, at de er ved at stabilisere sig i et marked, som ikke længere er helt så fastlåst som tidligere. Antallet af handler er således steget markant i samtlige regioner og for samtlige ejendomstyper,” siger direktør for Realkreditforeningen Karsten Beltoft.

Antallet af handler ligger stadig langt under 2008-niveau. Parcel- og rækkehushandlerne ligger 40 procent under samme periode sidste år, mens ejerlejlighederne har oplevet en nedgang på 36 procent.

Der er store regionale forskelle i prisudviklingen. I udkantsområderne, hvor prisniveauerne er relativt lave, er udviklingen uensartet, mens der omkring de store byer og især i Østjylland og omkring Hovedstaden tegner sig et mere klart billede. I disse områder har priserne været faldende i op til tre år, og de ligger i flere områder over 30 procent lavere, end da priserne toppede.

”Prisudviklingen i andet kvartal viser en stabilisering i de områder, hvor priserne er faldet mest. Det gælder især for ejerlejligheder. For villaer og rækkehuse kan stabiliseringen ses i Københavns omegn, men ikke i Nordsjælland,” siger Karsten Beltoft.

Stabiliseringen af priserne og optøningen af markedet er klarest for ejerlejligheder.

”Den mindre usikkerhed og større omsætning giver håb om, at udviklingen spreder sig til det øvrige boligmarked. Når man bedre ved, hvad ens lejlighed kan sælges for, og salget kan ske hurtigere, er en vigtig barriere forsvundet. Så bliver det nemmere og mere trygt at købe et hus. Hertil kommer, at låneomkostningerne er lave og at indkomstskatten reduceres fra 2010," siger Karsten Beltoft.