Fortsat flere boliger på salgslisterne

Især i provinsen kommer der flere og flere boliger på mæglernes hylder, mens udbuddet i hovedstaden falder.

Der kommer stadig flere boliger på mæglernes hylder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Der er nu næsten 62.000 boliger til salg hos landets ejendomsmæglere - otte procent flere end på samme tidspunkt sidste år, viser Realkreditrådets boligudbudsstatistik, som netop er udsendt.

Tallet er endnu højere ifølge boligsiden Boliga, som opgør det samlede udbud til knap 77.000 - hvoraf 248 er kommet til i dag.

Det er især antallet af række- og parcelhuse til salg, der stiger, mens udbuddet af ejerlejligheder fortsat er faldende.

Geografisk er det vest for Storebælt, at udbuddet stiger, mens udbuddet falder mere og mere, jo tættere på hovedstaden, tallene opgøres.

"Det er netop boligmarkedet i det københavnske, der har været hårdest ramt, hvorfor det også er naturligt, at det er her, man først vil se en vending i udviklingen. Det store spørgsmål, der så rejser sig i den forbindelse, er, om de færre udbudte boliger i København er udtryk for, at boligmarkedet er ved at komme sig," lyder kommentaren fra cheføkonom i BRF Kredit Ulrikke Ekelund.

Hun har svært ved at svare entydigt på spørgsmålet. Rentenedsættelser, skattelettelser og indkomstfremgang har trukket flere førstegangskøbere ind på boligmarkedet, mens flere sælgere samtidig trækker deres boliger væk fra markedet igen, vurderer hun. Og der er langtfra morgenluft til det trængte boligmarked, vurderer hun.

"Ser man på, hvor lang tid det tager at sælge en bolig, giver statistikken ikke forventninger, om at foråret er nært forestående. Således er liggetiden længere for alle boligtyper i marts 2009 sammenlignet med marts 2008," påpeger hun.

Det betyder, at det i gennemsnitligt tager 218 dage at sælge et parcelhus, 243 dage at sælge en ejerlejlighed og 337 dage at sælge et sommerhus.

Statistikken viser også faldende udbudspriser over hele landet knap 8 procent på parcel- og rækkehuse, 9,8 procent på ejerlejligheder og 3,5 procent på sommerhuse, hvis sælgere dermed holder bedst stand mod prisfaldene.