Forstad sænker boligskat - alligevel stiger regningen

For andet år i træk sænker kommune nord for København grundskylden, men boligejernes udgift fortsætter op.

Foto: Linda Kastrup

Et bredt flertal i Lyngby-Taarbæk nord for København har for andet år i træk skåret 0,5 promille af den lokale boligskat, grundskylden, som fra nytår kommer ned på 21,985 promille.

Dén beslutning sparer en gennemsnitlig husejer i kommunen for 785 kroner, har Danske Bank beregnet for Berlingske Business - men det er bare ikke nok til at undgå nye stigninger. Grundskylden vil typisk vokse med godt 1.400 kroner og dermed passere 35.600 kroner.

Trods den sænkede sats får Lyngby-Taarbæk næste år den femtehøjeste boligskat opgjort i kroner og øre - efter Frederiksberg med landets højeste boligskat, Rudersdal, København og Hørsholm - og med Gentofte lige i hælene.

Grundskylden i Lyngby-Taarbæk blev sat op fra januar 2013 med to promille og var samme efterår et af de helt store emner ved kommunalvalget. Her tilbageerobrede Sofia Osmani borgmesterstolen til Konservative - blandt andet med løfter om at sænke grundskylden. Det levede hun - som omtalt af Berlingske Business - op til med en bred aftale kort efter valget om at sænke satsen med en halv promille de næste fire år. Og de to første år er aftalen da også blevet udmøntet i budgetter med fald i grundskylden.

Sofia Osmani har, ligesom en håndfuld andre borgmestre i Storkøbenhavn, været arg modstander af den stigende grundskyld. For et år siden skrev hun eksempelvis en Berlingske-kronik sammen med sin socialdemokratiske viceborgmester om, at grundskylden rammer helt almindelige mennesker.

Læs Lyngby-borgmesterens kronik her

Stigningerne opstår, fordi skattestoppet tillader en særlig regulering af netop grundskylden - der er skat på jord eller grunde - med op til syv procent om året. For 2016 er stigningen op til 6,6 procent, og i 73 af landets kommuner vil et gennemsnitshus udløse højere grundskyld, mens 25 kommuner, især i provinsen, går fri for stigninger.

Modsat er ejendomsværdiskatten på både mursten og jord låst helt fast med skattestoppet, og grundskylden er blevet upopulær skat, viste to meningsmålinger denne sommer.

Læs Berlingske-chefredaktør Tom Jensens blog om boligskatter

Dette efterår har fem kommuner ud over Lyngby-Taarbæk sænket satsen for grundskyld, nemlig Frederiksberg, Helsingør og  Hvidovre i Storkøbenhavn samt Faxe på Sydsjælland og Favrskov mellem Aarhus og Randers. Det fremgår af en Berlingske-kortlægning af budgetterne i samtlige 98 kommuner.

Ingen af stederne har det ifølge Danske Bank været nok til at undgå stigninger i de lokale boligskatter opjgort i kroner og øre, men sænkningerne i satserne har dog mindsket stigningerne.

De største stigninger i grundskylden opstår fra nytår i Rudersdal med godt 2.600 kroner samt i København og Hørsholm med cirka 2.400 kroner efter Danske Banks regnestok.

Se Danske Banks beregninger af 2016-grundskylden (OBS: fra før kommunebudgetterne blev lagt)

I januar skønnede Danmarks Statistik, at de samlede betalinger af grundskyld ville stige fra knap 23,7 milliarder kroner i 2014 til godt 24,8 milliarder i år.

Til boligejere: Selvom grundskylden sænkes, stiger udgifterne