Forskere: Vi bliver nødt til at afvikle dele af Udkantsdanmark

En målrettet indsats på enkelte byer. Sådan lyder det fra flere, der mener tiden er inde til den svære snak om prioriteringerne i Udkantsdanmark, hvis den rådne banan skal gøre moden.

Det såkaldte 'Udkantsdanmark' får tit en hård medfart, og der hersker nok ingen tvivl om, at der er udfordringer i yderområderne. For befolkningsalderen stiger sammen med liggetiderne, og boligpriserne aldrig er kommet sig over deres dyk i finanskrisen Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På røven, under afvikling og stendødt.

Det såkaldte 'Udkantsdanmark' får tit en hård medfart, og der hersker nok ingen tvivl om, at der er udfordringer i yderområderne. For befolkningsalderen stiger sammen med liggetiderne, og boligpriserne aldrig er kommet sig over deres dyk i finanskrisen. Det skriver Boliga.

Fremtiden kan dog sagtens være lysere, men det kræver en svær snak, lyder det fra flere folk med indsigt i området.

Der skal nemlig sættes ord på det, de fleste måske allerede er klar over: hver eneste landsby kan ikke reddes.

Bange for snakken

»Der er masser af samfund i Udkantsdanmark, der klarer sig godt, men i andre bor der efterhånden så få mennesker, at det skal overvejes, om de skal afvikles«, siger direktør i Dansk Byplanlaboratorium, Ellen Højgaard Jensen til Boliga og uddyber:

»I mange småbyer kan man spørge, hvor manges børnebørn der kommer til at vokse op der, og så vil ingen række hånden op. Og borgerne i Udkantsdanmark vil gerne gå ind i dialogen om, hvordan vi løser udfordringerne. Det er typisk politikerne, der er bange for at tage snakken«, siger Ellen Højgaard Jensen.

Den samme melding kommer fra Anders Bjerre, der er seniorforsker hos Instituttet for Fremtidsforskning:

»Indsatsen skal være fokuseret på enkelte byer, for vi kan ikke satse på dem alle. Og mens der er grobund for en fin fremtid i mange af landsbyerne, må andre afvikles. Snakken er bare svær at tage - især hvis man er politiker og gerne vil genvælges til kommunalvalget«, siger han.

De svære nedskæringer

Kommuner som Lolland, Ærø og Lemvig forventes at have en negativ befolkningstilvækst på 10 procent eller højere, når årstallet siger 2030. Det viser tal fra Dansk Statistik, og derved kommer der ikke til at være flere at servicere for kommunerne. Tværtimod. Der vil fremover være endnu færre i Udkantsdanmark.

I mange af de mindre byer har befolkningen i forvejen typisk måtte vinke farvel til den lokale skole eller til en læge i nærområdet, og det kan være derfor, politikerne har svært at skulle sige til nogle af disse mennesker, at de endnu engang kommer til at opleve forringelser.

»Som tommelfingerregel siger man, at giver en politiker et privilegium til borgerne, kan man måske vinde nogle vælgere. Men at det koster tre gange så mange vælgere at fjerne servicen igen. Så det er aldrig populært at træffe beslutninger om, at bestemte byer skal afvikles eller nedprioriteres«, siger programchef Kurt Houlberg fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

»Men man kan ikke det hele, og så skal man måske hellere fokusere sin indsats, så man kan støtte op om byer med en eksisterende eller en lovende udvikling«, siger han.

Håb for fremtiden

Det hele er dog ikke ren klagesang. Ikke alene oplever enkelte yderkommuner rent faktisk fremgang i boligpriserne, som Morsø i Limfjorden, hvor priserne steg fra 2015 til i år, viser tal fra Boliga.*

Der er også fortrøstningsfulde toner i tidsånden, men skal de bryde igennem, kræver det en prioritering:

»Der skal være ordentlige net- og telefonforbindelser, og det skal man så fokusere på at opbygge i de specifikke byer. Så bliver det muligt for folk for eksempel at arbejde hjemmefra«, siger Anders Bjerre og fortsætter:

»Der har de senere år været et større fokus på nærhed med naturen og at skabe noget selv. Det betyder ikke, at vi alle skal være "bonderøven" og sige vores computerjob op, men hvis man gerne vil have folk til at bo på landet, skal der være ordentlige faciliteter,« siger han.

Altså er det endnu engang et spørgsmål om, at der skal udvælges byer, som bliver løftet, mens andre byer skal afvikles.

»Der er byer, som ligger særlig smukt i naturen eller smart i forhold til infrastruktur. Og så er der de byer, hvor det lokale engagement gør, at landsbyen kan løfte sig op«, siger Ellen Højgaard Jensen, der fremhæver Vestervig i Thisted som et eksempel på en by, der har formået at komme i gang igen.

Her kan du se de huse, der har været udbudt til salg i tre år - eller endnu længere.

* Boliga har opgjort de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i andet kvartal 2015 og 2016. Der er kun medtaget kommuner med min. 20 salg i perioden.