Forskel mellem pensioner giver mere skævt Danmark

Nordjyske pensionister vil fremover have op mod en million kroner mindre at boltre sig med sammenlignet med københavnske pensionister. Det kan udvikle sig til nyt samfundsmæssigt skel

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavnerne sparer over 30 procent mere op til livet som pensionister end nordjyderne, som endda gerne vil trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet tidligere. Dermed risikerer nordjyderne at få langt færre penge til rådighed, når arbejdslivet skiftes ud med pensionisttilværelsen. Ifølge PFA Pension vil det for mange nordjyders vedkommende betyde, at de får op mod én million kroner mindre at lege med, når de engang går på pension.

»Der har været meget fokus på »det skæve Danmark«, og det afspejler sig også i disse tal,« siger direktør i PFA Peter Rosenlind-Nissen.

En af grundene til, at københavnerne sparer flere penge op, er den ganske simple, at de ofte har en højere løn, men det er ikke hele forklaringen:

»Lønningerne er større i hovedstadsområdet, men det er også værd at bemærke, at procentdelen af løn, der indbetales til pension, er større,« siger Peter Rosenlind-Nissen.

Mens personer i hovedstadsområdet sætter 14,3 procent af deres månedsløn ind på pensionsopsparingen, sparer nordjyderne 13,1 procent op. Dermed risikerer Danmark at blive delt op i en slags a- og b-pensionister, hvor skillelinjen er en streg ned gennem Øst- og Vestdanmark.

Konkret sparer danskere bosat i hovedstadsområdet i gennemsnit 51.651 kroner op om året, mens nordjyder sparer 35.529 kroner op om året. Med renters rente bliver det til næsten en million kroner i forskel, når de fylder 65 år. Sjællændere sparer 44.190 kroner op om året, mens personer bosat i Syddanmark og Midtdanmark årligt sætter henholdsvis 38.976 og 37.468 kroner ind på pensionsopsparingen.

Tidligere på pension

En meningsmåling, som Capacent har foretaget for PFA Pension for nyligt viser samtidig, at det er nordjyder – som altså sparer mindst op – der ønsker at gå tidligst på pension. 44 procent af nordjyderne vil trække sig tilbage, før de fylder 65 år, mens det kun gælder for 31 procent af personerne bosiddende i Region Hovedstaden.

Arbejdsmarkedsforsker på Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, professor Flemming Ibsen, forklarer den forskel med en forskellig erhvervsstruktur:

»Nordjylland er præget af en noget mere traditionel erhvervsstruktur med flere produktions- end vidensvirksomheder. Det betyder, at man begynder tidligere på at arbejde og har derfor som regel også lyst til at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet, end folk der først begynder at arbejde, efter de er fyldt 30 år,« siger Flemming Ibsen.

Hvis nordjyderne går tidligere på pension end københavnerne, betyder det også, at de får brug for flere penge som pensionister. Men det modsatte er tilfældet, og det bekymrer professoren:

»Det er en lidt paradoksal problemstilling, for nordjyderne burde være interesserede i at spare mere op. Omvendt kan de trøste sig med, at det ofte er billigere at bo og leve i Nordjylland end i hovedstadsområdet,« siger Flemming Ibsen.

Denne forskel er dog blevet væsentlig mindre de seneste par år, hvor hus- og lejlighedspriser i København er raslet ned, mens priserne i Nordjylland har holdt sig på et mere stabilt niveau.