Forsikringsselskabet vil med i din bil - Vil du have det med?

En række af de store forsikringsselskaber vil lukrere på data fra forbrugernes kørevaner ved hjælp af en lille boks. Til gengæld er der mulighed for billigere bilforsikring.

Om et par uger begynder Alm. Bran at rekruttere kunder til overvågningsprojektet, hvor man kan få rabat, hvis man kører pænt. Fold sammen
Læs mere
Foto: PALLE HEDEMANN

Forestil dig, at du kører bil. Ved siden af dig sidder én, det kunne være din kone, din mand eller din svigermor, og belærer dig om, hvordan du bedst manøvrerer bag ratet. Forestil dig så, at det er dit forsikringsselskab.

Det kan blive virkelighed. For i fremtiden vil forsikringsselskaberne tilbyde, at du kan få en boks installeret i bilen, som skal indsamle data om dine kørevaner. Forklaringen lyder, at informationerne skal bruges til at hjælpe dig som bilist. Det kan være ved at guide dig til at køre én vej i stedet for en anden og advare dig, hvis du er lidt for gavmild med speederfoden, skriver Jyllands-Posten.

Alm. Brand og Topdamark er i gang med forsøg, som både kan koste forbrugerne dyrt og vise sig at være en god forretning. Hvis man altså kan leve med at blive overvåget, hver gang man sætter sig ind i sin bil.

»Vi kan se, det er stort i udlandet, og nu vil vi teste, hvordan det fungerer i Danmark. I dag ved vi ikke så meget om, hvilken kørselsadfærd der har betydning for risikoen, men det vil vi finde ud af med det her projekt,« siger Pia Holm Steffensen, privatdirektør i Alm. Brand, til Jyllands-Posten.

Alt afhængigt af hvor pænt forbrugerne kører, kan de forvente en rabat på op mod 25 pct. i Topdanmark. Omvendt vil selvrisikoen blive fordoblet, hvis den lille boks sladrer om, at man har kørt for hurtigt i forbindelse med en ulykke. Det vil især være de unge bilister, som forsikringsselskaberne satser på, vil få den lille boks installeret i bilen.