Forsikringsselskaber fryser byggesagkyndige ud

Flere store forsikringsselskaber nægter at tilbyde ejerskifteforsikring til kunderne, hvis tilstandsrapporten er udarbejdet af bestemte byggesagkyndige. Udfrysningen møder stor kritik fra klagenævn.

Forsikringsselskaberne nægter at tilbyde en ejerskifteforsikring på en bolig, hvis tilstandsrapporten er udarbejdet af bestemte byggesagkyndige, der er blevet sortlistet af selskaberne. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAKOB BOSERUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsikringsselskaberne Tryg og Dansk Boligforsikring vælger selv, hvem de vil lege med.

Således nægter selskaberne at tilbyde en ejerskifteforsikring på en bolig, hvis tilstandsrapporten er udarbejdet af bestemte byggesagkyndige, der er blevet sortlistet af selskaberne.

Årsagen til udfrysningen er, at de pågældende sagkyndige tidligere har lavet fejl i tilstandsrapporter, og det huer ikke selskaberne, der via ejerskifteforsikringen netop skal dække en række fejl og mangler, der ikke er beskrevet i tilstandsrapporten.

»Vi har en håndfuld byggesagkyndige, hvor vi siger, at når vi får en tilstandsrapport fra dem, så kan vi desværre ikke tilbyde en ejerskifteforsikring,« siger Charlotte Raeburn, skadechef i Dansk Boligforsikring.

Tryg mere nuanceret

Samme billede er gældende i landets største forsikringsselskab, Tryg, der dog har ændret sin tilgang en smule. Tidligere skulle en byggesagkyndig blot havde modtaget en enkelt advarsel af Disciplinær- og klagenævnet for beskikkede byggesagkyndige, men i dag kræver det flere fejl fra den byggesagkyndiges side.

»Tidligere ville vi ikke lave en ejerskifteforsikring, hvis den byggesagkyndige havde fået en advarsel, men vi ser mere nuanceret på det i dag. Nogle har fået advarsler for bagateller, og hos andre er det ikke noget generelt billede, der tegner sig. Men hvis det er gentagende sjusk, så gør vi ikke forretning med dem,« siger Troels Rasmussen, kommunikationsdirektør i Tryg.

Forsikringsselskabernes udfrysning af bestemte byggesagkyndige kritiseres af disciplinær- og klagenævnet, der netop er nedsat for at sikre kvalitet hos de byggesagkyndige og udelukke dem, der ikke gør deres arbejde godt nok.

»Vi har et offentligt disciplinær- og klagesystem. Vi giver sanktionerne, og hvis det er så grælt, at vi synes, at de ikke skal have lov til at fortsætte som byggesagkyndig, så kan de miste deres beskikkelse. Hvis forsikringsselskaberne sortlister byggesagkyndige, så betyder det de facto, at vi har et sideordnet system fra forsikringsselskabernes side, der reelt set gør det umuligt for en beskikket byggesagkyndig at drive sit erhverv. Det er en uskik, og det er ikke rimeligt,« siger advokat Henrik Høpner, der sidder med som særlig sagkyndig i disciplinær- og klagenævnet.

Han opfordrer forsikringsselskaberne til at stoppe med at agere politibetjent på egen hånd:

»Hvis vores sanktion er en advarsel, har vi vurderet, at den byggesagkyndige skal have en advarsel og ikke smides ud. Hvis vores vurdering var, at han skulle smides ud af ordningen, så havde vi jo gjort det. Nu bliver han de facto smidt ud af ordningen, for hvem i alverden vil ringe til en byggesagkyndig, der ikke kan få et ejerskifteforsikringstilbud. Hans dage er jo talte.«