Forsikringsselskaber forbydes at rode i skrald og indsamle hud og hår

Brancheorganisationen Forsikring og Pension har ændret sine interne regler for efterforskning af svindelsager. I dag, torsdag, er der samråd på Christiansborg om forsikringsselskabers kontroversielle metoder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil dig, at du har kørt din skraldespand fra huset og ned til vejen. Men før dit affald bliver tømt af skraldemanden, kommer en anden og roder i det. Det er dit forsikringsselskab, der leder efter beviser for, at du svindler med din forsikring.

Ovenstående er et tænkt eksempel. Men indtil i februar stod det ifølge brancheforeningen Forsikring og Pension forsikringsselskaberne frit for både at rode i kundernes skrald og tilmed analysere DNA-materiale i efterforskningen af sager, hvor selskaberne havde mistanke forsikringssvindel.

Nu har brancheorganisationen Forsikring og Pension imidlertid skærpet deres interne kodeks. Siden februar har organisationen henstillet til, at selskaberne hverken analyserer DNA-materiale eller undersøger skraldespande og affaldssække.

Formanden for Folketingets Erhvervs- og Vækstudvalg og tidligere justitsminister Morten Bødskov (S)  mener, forsikringsselskaberne har været »lige fikse nok.«

»At branchen er nødt til at skrive i sit kodeks, at selskaberne ikke må indsamle DNA og rode i affald, viser, at rammerne for anvendelse af de her værktøjer trænger til at blive efterset,« siger Bødskov.

Han har indkaldt Erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen i samråd om forsikringsselskaberne metoder. Det finder sted i dag, torsdag.

Hos Forbrugerrådet Tænk fik det jurist Lea Markersen til at grine, da hun læste, at selskaberne nu ikke måtte indsamle DNA og rode i affald.

»Selvfølgelig må de ikke det. Og det faktum at der over hovedet er behov for at skrive det, vidner jo bare om, hvor absurd den her problemstilling er. Der er behov for nogle overordnede retningslinjer for, hvordan selskaberne må efterforske, og retningslinjerne skal gælde for alle selskaber i branchen,« siger hun.

Forsikring og Pension har ikke oplysninger om, at nogen af selskaberne har brugt metoderne.

Men hvorfor så over hovedet skrive ind kodekset, at man ikke må bruge metoderne, spørger Berlingske Forsikring og Pensions underdirektør Hans Reymann-Carlsen.

»Vi fik på et tidspunkt lavet en undersøgelse med nogle rammer for, hvad man måtte inden for blandt andet Straffeloven og Persondataloven. Der var de her ting nævnt som muligheder, man gerne måtte bruge,« siger han.

Debatten om forsikringsselskabernes fremgangsmåde, når de efterforsker forsikringssvindel, tog for alvor fart, da Berlingske afdækkede, at forsikringsselskaber havde brugt GPS til at spore sine kunders færden.

Finanstilsynet kunne identificere tre tilfælde af brugen af GPS i årene 2010-2014. Eksemplerne er anonymiserede i Finanstilsynets rapport, men Tryg og Alm. Brand har hver især bekræftet for Berlingske at have brugt metoden een gang.
Brugen af GPS blev blandt andet kaldt »et hul i loven« og »som taget ud af en spionfilm fra koldkrigstiden.«

Finanstilsynet fortolkede brugen af GPS som i strid med »redelig og loyal handling« ifølge bekendtgørelsen om god skik for finansielle virksomheder.

Siden har erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i et svar til Folketinget kaldt det ulovligt, hvis forsikringsselskaber fremover bruger GPS i deres efterforskning.

Eftersom Finanstilsynets fortolkning først er sket sidste år, får det ikke konsekvenser for de selskaber, der brugte GPS-tracking. De tre kendte eksempler fandt nemlig fundet sted før fortolkningen.

Og det er en pointe i sig selv, mener Karsten Høj, formand for Danske Advokaters fagudvalg for erstatning og forsikring.  Han mener, der bør være en mere detaljeret regulering af forsikringsselskabernes efterforskningsmetoder med hjemmel i bestemmelsen om god skik.

»Problemet er, at det hele tiden giver mulighed for, at selskaberne udfordrer metoderne og venter på, at de bliver kendt i strid med god skik. Det her er vigtigt at få styr på, fordi det berører forhold, som er særdeles personfølsomme og er en del af den personlige frihed, vi alle sammen gerne være i besiddelse af,« siger han.

Som følge af Finanstilsynets rapport ændrede Forsikring og Pension sit interne kodeks, så der ikke længere stod, at selskaberne kunne bruge GPS-sporing til at følge sine kunder. Samtidig skrev de ind, at de henstiller til, at selskaberne ikke analyserer DNA og indsamler affald.

Underdirektør Hans Reymann-Carlsen fra Forsikring og Pension forklarer, at det var vigtigt at præcisere kodekset.

»Det her er nogle efterforskningsskridt, som godt kan virke krænkende. Derfor har vi så sagt, at det vil vi ikke benytte. Det handler om redelig adfærd. Det er vigtigt for os, at vores kunder har tillid os,« siger han.

Det er jo bare en henstilling. Hvad gør I, hvis selskaberne ikke følger den?

»Det er et godt spørgsmål. Jeg kan ikke komme i tanke om situationer, hvor det ikke er sket. Der er ikke lige umiddelbart sanktioner. Men det er kutyme i en brancheorganisationen, at når det henstilles, så følger man det," siger han.

Forsikring og Pension mener ikke, at der er behov for mere regulering af branchen.

Morten Bødskov skal heller ikke regne med at erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) bakker op om mere detaljerede regler på området.

»God skik-reglerne er netop bredt formulerede, fordi det på den måde er muligt at gribe ind over for en uønsket praksis, som man ikke har kunnet forudsige. Det er afgørende for mig, at Finanstilsynet hurtigt kan slå ned på problematisk praksis, og det er netop det, som vi opnår ved den nuværende brede formulering i god-skik reglerne,« skriver han i en mail til Berlingske.

Brancheorganisationen Forsikring og Pension vurderer, at der svindles med forsikringsmidler for omkring 500 millioner kroner om året. Et tal, som ifølge branchen kun er toppen af isbjerget.