Forbrugerrådet Tænk om ny realkreditaftale: Det tegner ikke godt for boligejerne

Fremover skal det være billigere at skifte realkreditinstitut. Det fremgår ifølge flere medier af en ny realkreditaftale, som erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) præsenterer torsdag eftermiddag. Men det er slet ikke godt nok, mener Forbrugerrådet Tænk.

Ny aftale om realkredit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Umiddelbart lyder det som godt nyt for boligejerne, at der tilsyneladende er opnået politisk enighed om at gøre det billigere at skifte realkreditselskab i forbindelse med prisforhøjelser. Hos Forbrugerrådet Tænk er man langt fra begejstret for den del af aftalen, der omhandler de omstridte flyttegebyrer.

»Vi synes slet ikke, at det hjælper noget som helst på mobiliteten. Hovedproblemet er stadig, at kunderne er fastlåste, når de får en bidragsstigning,« siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen, Forbrugerrådet Tænk.

Ifølge flere medier er der indgået aftale om, at realkreditselskaberne fremover må vinke farvel til et indfrielsesgebyr på omkring 750 kroner, ligesom de kun må opkræve 50 procent i såkaldt kurtage og kursskæring, når det sker i forbindelse med bidragsstigninger. Både Ritzau og Børsen skriver desuden, at det fremadrettet skal ske med seks måneders varsel mod tre måneder i dag.

Forbrugerrådet tænk har beregnet, at det svarer til knap 15 procent af de flytteomkostninger på omkring 12.340 kroner, man typisk skal betale til det realkreditselskab, man flytter fra. I kroner og øre er det en besparelse på 1.835 kroner.

»Vores oprindelige forslag gik på, at samtlige flytteomkostninger skal betales af det institut, der sætter bidraget op,« siger Morten Bruun Pedersen.

Han var blandt medlemmerne i det ekspertudvalg, der blev nedsat i marts sidste år for at komme med en række anbefalinger til, hvordan man kan øge mobiliteten og gennemsigtigheden på realkreditmarkedet. Men rapporten trak ud, da parterne ikke kunne blive enige. Særligt ét af de i alt otte anbefalinger delte vandene i ekspertudvalget - nemlig punkt fem i rapporten.

Her anbefales »et forbud mod at opkræve indfrielsesgebyr samt kurtage og kursskæring ved indfrielse i varslingsperioden ved forhøjelse af bidragssats i et realkreditinstitut og ved forhøjelse af rentetillæg ved realkreditlignende lån i et pengeinstitut«.

Derfor blev det skrevet ind i rapporten, at et mindretal i udvalget bestående af Finansrådet, Realkreditforeningen og Realkreditrådet ikke kunne bakke op om anbefalingen. Og det tyder nu på, at politikerne har valgt at gå den gyldne mellemvej ved at sige, at realkreditselskaberne kun må opkræve halv kursskæring og halv kurtage.

Ifølge Forbrugerrådet Tænks beregninger havde det givet en besparelse på knap 24 procent svarende til en reduktion på godt 2.900 kroner af flytteomkostningerne på 12.340 kroner, hvis man havde fulgt flertallets anbefaling.

»Der har været talt meget om, at man vil boligejerne det godt, men her vælger man ikke side til fordel for boligejerne - men til fordel for overskuddet i finanssektoren,« siger Morten Bruun Pedersen.

Seniorøkonomen fortæller, at Forbrugerrådet Tænk oprindeligt gik ind i udvalgsarbejdet med et forslag om, at samtlige omkostninger skulle betales af det institut, der sætter bidraget op. Altså både omkostningerne til det selskab, der sætter priserne op, samt stiftelsesomkostninger til det nye selskab. Men man valgte at indgå et kompromis om, at det kun skulle gælde omkostningerne i det selskab, boligejeren flytter fra.

»I løbet af udvalgsarbejdet var vi villige til at indgå et kompromis. Men der sprang finanssektoren ved målstregen og vil kun dække de 750 kroner i indfrielsesgebyr. Afhængigt af temperament kan man blive provokeret af, at de ikke vil være med til mere - eller vælge galgehumoren og grine af det. For 750 kroner er peanuts. Det hjælper i hvert fald ikke, når det nemt koster omkring 20.000 kroner for alle flytteomkostninger,« siger Morten Bruun Pedersen.

Havde finanssektoren fået sit ønske opfyldt, var det blevet til en reduktion i flytteomkostningerne på 6,1 procent, da det kun vil være indfrielsesgebyret på de 750 kroner, der blev sløjfet.

»Nu skal vi selvfølgelig se hele pakken, men lige på det her punkt synes vi ikke, at man er kommet i mål. Der kommer også en rapport fra Konkurrencerådet, og så kan det være, at man er nødt til at gå ud og justere igen. Mange forbrugere har i hvert fald ikke den oplevelse, at konkurrencen fungerer på realkreditmarkedet,« siger Morten Bruun Pedersen og fortsætter:

»Det vigtige er hele pakken. Hvis de også giver køb på de andre anbefalinger, og de er justeret væk fra forbrugernes behov, bliver det virkelig en tynd kop the. Det tegner ikke godt for boligejerne.«