Forældrekøb og uddannelsesboom presser priserne op

Rekordmange unge søger denne sommer til København for at studere, og det presser boligpriserne i vejret.

Foto: Bax Lindhardt. Den store tilgang af studerende til storbyerne for forældre til at investere i ejerlejligheder. Det er især de toværelses lejligheder der er stor efterspørgsel på.
Læs mere
Fold sammen

Hvis efterspørgslen stiger mere end udbuddet, går priserne op. Sådan lyder den simple økonomiske model, der ofte trækkes frem, når man taler om boligmarkedet. Og det er særligt aktuelt denne sommer.

Således har ansøgningen om en plads på en af de videregående uddannelser igen i år slået rekord, hvor Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser melder om 88.078 unge, der har søgt ind på uddannelserne.

Det afspejler sig i boligpriserne i de store studiebyer Aarhus og København – specielt fordi der igen er kommet gang i forældrekøbene, siger BRFkredit.

»Den 31. juli får de studerende at vide, om de er optaget, og der er rekord mange, der bliver optaget. Mange forældre skal bruge tid på at finde noget at købe til deres børn, og det er ret attraktivt med de lave renter. Skal man ud i det, så skal man tænke sig om og have en lang tidshorisont. Der bliver rift om de toværelseslejligheder,« siger chefanalytiker i BRFkredit Mikkel Høegh.

Ifølge en beregning fra BRFkredit vil et forældrekøb af en lejlighed i København til 845.000 kr. koste forældrene 1.300 kr. om måneden ved finansiering med et afdragsfrit fastforrentet lån. Vælger de et afdragsfrit et-årigt rentetilpasningslån kommer det ned på blot 450 kr. månedligt.

Den store tilgang af uddannelsessøgende til storbyerne er ikke et nyt fænomen, og historien viser også, at mange finder smag for at bo i storbyerne og derfor bliver boende efter endt uddannelse.

Dermed vil det løbende bidrage til efterspørgslen og dermed skubbe boligpriserne opad, mener Morten Skak, der er ekspert i boligøkonomi og lektor ved Syddansk Universitet.

»Effekten er allerede i priserne, og det er medvirkende til, at vi har haft den kraftige prisopgang. De unge mennesker, der kommer ind og skal have uddannelse, har jo også en tendens til at blive derinde. De finder hinanden og bor sammen, og så skal de have job, hvor de begge kan benytte deres højere kvalifikationer, og det er svært at finde ude i landdistrikterne. Det har allerede medvirket til prisopgangen, og det vil fortsat betyde noget for den fremtidige prisudvikling,« siger han.