Forældre presser boligpriser op

Prisen på lejligheder stiger kraftigt, og forældre, der køber lejligheder til deres børn, er med til at presse priserne op.

Det er især lejligheder på Østerbro der er eftertragtede i forbindelse med forældrekøb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen

Der er varmt på markedet for ejerlejligheder og forældre, der køber lejligheder til deres børn, er med til at skrue op for priserne. De forholdsvis lave priser og den historisk lave rente har lokket forældrekøberne tilbage på markedet, og i år har de stået for knap hver fjerde lejlighedskøb, viser tal fra landets største ejendomsmæglekæde, Home.

Det er en stigning fra godt hver femte lejlighedskøb sidste år.

»Isoleret set giver forældrekøbene priserne et ekstra skub opad, og de meget lave renter og lave priser er ekstra brændstof,« siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark.

Kravet til forældrenes likviditet ved forældrekøb er siden 2006 faldet med op mod 70 procent, og det er nu på niveau med 2004. Men priserne er hurtigt på vej op, og nye tal fra Danmarks Statistik viser, at lejlighederne i hele landet steg med 12,4 procent over det seneste år og med 2,5 procent i maj.

Samtidig viser tal fra Home, at mindre lejligheder, der egner sig til forældrekøb, stiger mere i værdi end de store. Målt på første halvår i år og i fjor er forældrekøbene steget 17,9 procent per kvadratmeter, mens de øvrige lejligheder er steget med 14 procent, viser Homes tal.

»Flere handler er forældrekøb, og forældrekøbte lejligheder er steget mere end almindelige lejligheder,« konkluderer relationschef i Home Mads Ellegaard.

Situationen bekræftes af Michael Højfeldt Thuesen, som er partner i mæglerbutikken EDC Østerbro, som peger på forventninger om stigende priser som motoren bag de faktiske prisstigninger.

»Folk anser det for at være en sikrere forretning end tidligere. Det vigtigste kriterie er forventningen til, hvad prisen er om et eller to år. Det er mere afgørende, end om renten er det ene eller det andet. Lige nu er der flere og flere, der er villige til at give en fuld pris på 1,7 millioner kr., hvor de tidligere ville have en buffer til prisfald og kun ville byde 1,6 millioner kr. for den samme lejlighed,« siger han.

Ejendomsmægleren oplever også igen, at der er flere købere til små og mellemstore lejligheder, der overbyder udbudsprisen.

»Der er efterhånden en del mindre og mellemstore lejligheder, der er flere købere til og derfor ofte sælges til fuld pris og lidt over,« fortæller han.