Forår i luften – men ikke for sommerhuse

Sidste år blev der solgt det laveste antal sommerhuse i mere end 13 år. Og meget lidt tyder på, at det bliver bedre i år. Sælgerne har lugtet lunten og er begyndt at sænke priserne, men de skal længere ned.

De lange liggetider vidner om et sommerhusmarked, hvor der ikke er solgt færre sommerhuse i mere end 13 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Jeppe Michael Jensen

Påsken nærmer sig, og det er traditionelt en god højtid for ejendomsmæglere med sommerhuse på hylderne. For det er normalt den periode i løbet af året, hvor flest sommerhuse vises frem. Sådan har det været i lang tid, men det nye er, at de mange fremvisninger ikke efterfølgende udmønter sig i underskrevne købsaftaler.

Og sådan vil det også være i år. Derfor tager det hele tiden længere og længere tid at sælge et sommerhus i Danmark. I gennemsnit må sælgerne bide negle i hele 292 dage, før en køber melder sig på banen. Og det dækker over store regionale forskelle: Sommerhuse på Bornholm er til salg i gennemsnitlig 335 dage, før de bliver solgt, mens sommerhuse på Fyn er væk efter gennemsnitlig 246 dage.

De lange liggetider vidner om et sommerhusmarked, hvor der ikke er solgt færre sommerhuse i mere end 13 år. Sidste år blev der sat underskrifter på 3.315 slutsedler - mindre end halvdelen af de 7.249 sommerhuse, som blev solgt i 2005.

Sagt med andre ord: Sommerhusmarkedet er nærmest gået helt i stå. Kun et fåtal af de 9.801 sælgere, som ifølge ejendomsmæglernes egen portal boligsiden.dk har et sommerhus til salg, har ifølge boligøkonom og lektor på Copenhagen Business School, Jens Lunde, udsigt til at komme af med den ekstra bolig:

»Sommerhusmarkedet er meget søvnigt. Der er meget til salg. En del er faktisk nybyggeri fra de senere år, hvor mange spekulerede i at bygge et sommerhus på deres grund for at få en gevinst ud af de høje priser. Denne pukkel af sommerhuse bliver formentlig kun solgt langsomt. Og det endda selvom vi knap nok er kommet i gang med krisen endnu. Men det skyldes, at priserne er for høje i forhold til, hvad køberne ønsker at give,« siger Jens Lunde.

En undersøgelse fra boligportalen Boliga.dk viser, at ejere af sommerhusejere er de langsomste til at sænke den oprindelige udbudspris. Det skyldes ifølge EDC, at langt de fleste sommerhusejere har haft råd til en ekstra bolig:

»Hvor sælgere af helårshuse som regel er tvunget til at komme af med den gamle bolig, er ejere af fritidshuse langt mindre pressede. Og hvis de ikke får det solgt med det samme, lejer de bare sommerhuset ud,« siger Jan Nordmann.

Men det er svært at nøjes med at udleje sommerhuset, hvis man har købt et eller flere sommerhuse i investeringsøjemed, og her risikerer mange at komme i klemme:

»Det kommer til at gøre ondt på de danskere, som har købt et eller flere sommerhuse som et investeringsobjekt,« siger formanden for Dansk Ejendomsmæglerforening, Steen Winther-Petersen.

Men sælgere af sommerhusene har allerede set lyset og er begyndt at sende prisen i sydgående retning. En ny opgørelse fra BRFkredit viser, at salgspriserne på landsplan er faldet fra 19.305 kroner per kvadratmeter til 18.313 kroner – et fald på 5,1 procent, siden de toppede i sommeren 2007. Det dækker over en meget stor spredning rundt om i landet. I Vestjylland er priserne steget 14,6 procent, mens salgspriserne på Bornholm er faldet med 23,2 procent siden toppen.

Også udbudspriserne er under pres. For et år siden lå den gennemsnitlige kvadratmeterpris på 21.800 kroner, men den er nu faldet en tusindekroneseddel til 20.800 kroner ifølge Boliga.dk.
Forskellen på udbuds- og salgspriserne vidner om, at der gives afslag, når en handel endelig kommer i hus:

»Ja, der gives nedslag, og de er steget i løbet af det senest halve år. Det er især tydeligt i forbindelse med handler af de nordsjællandske sommerhuse. I februar er der i gennemsnit givet et nedslag på knap 600 kroner per kvadratmeter. For bare et halvt år siden var historien omvendt – her gav køberen i gennemsnit godt 1.100 kroner ekstra i dette område. På landsplan ligger kurven mellem udbuds- og salgspriser dog tæt,« siger cheføkonom i BRFkredit, Ulrikke Ekelund.

Læs også: Er det nu, der skal købes fritidshus?