Folketinget har vedtaget: Det bliver billigere at låne til sommerhuse

Folketinget har netop besluttet at øge grænsen for realkreditlån til sommerhuse fra 60 pct. til 75 pct. og det kan gøre det billigere for både kommende låntagere såvel som nuværende.

Foto: Bax Lindhardt.
Læs mere
Fold sammen

Nu slipper du billigere i rente, hvis du vil have et roligt sted at tage hen i weekenden. Folketinget har netop besluttet at gøre det billigere at tage et realkreditlån til køb af sommerhuse.

Med ændringen i grænsen for realkreditlån bliver det ca. 1200 kr. billigere om måneden at finansiere et sommerhus pr. lånt million ifølge en analyse lavet af YouGov.

Ud af ca. 240.000 fritidshuse står der ifølge FinansDanmarks boligudbudsstatistik  omtrent 11.500 til salg rundt om i Danmark, hvoraf to tredjedele er vest for Storebælt. Og står man og er interesseret i et af dem, er folketingets vedtagelse gode nyheder.

»Realkreditlån er typisk billigere end banklån og dermed bliver det med den nye lovgivning ganske enkelt billigere at låne penge til og i sommerhuset,« siger Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit i en pressemeddelelse.

Hvis man allerede ejer et sommerhus, får lovændringen den indvirkning, at det bliver muligt at tage et tillægslån til enten forbedringer af sommerhuset eller til at indfri banklån og spare på den vis.

Selvom ejerboligpriserne i 2016 var stigende gik det langsommere med priserne på sommerhuse. Ifølge Boligsiden.dk lå kvadratmeterprisen på sommerhuse i perioden 2006 til 2008 op til krisen på 17-18.000 kr.

I slutningen af 2016 svingede priserne mellem 13.000 og 15.000 kr.

Hos ejendomsmæglerkæden Home tager man vel imod folketingets vedtagelse.

»De nye regler er længe ventet, da det har skabt en opbremsning i markedet – både hos usikre købere og sælgere af sommerhuse. Nu ved de, hvad de har at holde sig til,« skriver Mads Ellegaard, relationschef i Home, i en mail til Berlingske Business.

Home forventer, at de nye regler, der vil gøre det ca. 1.200 kr. billigere om måneden at eje et sommerhus til en købspris på en mio. kr., sætte skub i salget af sommerhuse.

»Vi har faktisk haft en glimrende start på sommerhussalget i år – og der er solgt 33 % flere sommerhuse på markedet - men noget tyder på, at det kunne være blevet til et endnu bedre salg med klarhed over reglerne,« skriver Mads Ellegaard fra Home.