Førstegangskøbere må vinke farvel til afdragsfrie lån

Erhvervs- og Vækstministeriet og Finanstilsynet arbejder på et nyt indgreb, som vil tvinge boligejere væk fra de populære afdragsfrie lån og F1'ere.

Nye indgreb skal presse boligejere væk fra flekslån, og det rammer særligt førstegangskøbere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) vil presse boligejere væk fra afdragsfrie lån og F1-lån. Det skriver Jyllands-Posten. Avisen skriver, at Finanstilsynet er i gang med at udarbejde en såkaldt tilsynsdiamant, som skal tøjle realkreditselskabernes udlån og dermed også boligejernes valg af lån.

Et udvalg med finansprofessor Jesper Rangvid i spidsen har tidligere anbefalet at indføre modellen i realkreditsektoren, og ifølge Jyllands-Posten har udarbejdelsen af den nødplan, Sass Larsen har sendt ud under F1-lån i denne uge, ikke ændret på det. Nødplanen og diamanten er således uafhængige af hinanden, og det glæder Jesper Rangvid. 
Diamanten vil sætte grænser for, hvor stor en andel af et realkreditselskabs samlede udlån, der må være F1-lån, ligesom der skal lægges begrænsninger på, hvor stor en andel de afdragsfrie lån må fylde i de enkelte realkreditselskaber.

Jesper Rangvid lægger ikke skjul på, at førstegangskøbere nok i stor udstrækning må vinke farvel til afdragsfrie lån.

»Afdragsfrihed kan være risikabelt, når man låner helt op til den tilladte grænse på 80 procent af husets værdi, og det er typisk førstegangskøbere, der gør det,« siger han.

Ifølge Jyllands-Posten overvejes det også at sætte grænser for, hvor meget enkelte brancher må fylde af selskabernes samlede udlån. Bankerne er underlagt en tilsvarende tilsynsdiamant.

»Med en tilsynsdiamant kan de enkelte selskaber selv vælge, hvilke af deres kunder som ikke længere skal have F1-lån og afdragsfrie lån, når det samlede niveau skal nedbringes. De er selv bedst i stand til at vurdere deres kunder,« siger Jesper Rangvid til Jyllands-Posten.