Førstegangskøbere fryses ud af boligmarkedet

Banker og realkreditinstitutter smækker kassen i for de unge, der forsøger at komme ind på boligmarkedet.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Unge har svært ved at få foden inden for på boligmarkedet.

Mens boligmarkedet er fastfrosset og ramt af prisfald og et stort boligudbud, er det umuligt for en lang række købelystne unge at skaffe den finansiering de skal bruge for at kunne skrive under på en købskontrakt, skriver Børsen.

"For førstegangskøberne er det svært at komme ind på boligmarkedet, og især i bankerne er det svært at få den sidste del af finansieringen på plads," siger Morten Bruun, boligøkonom i Forbrugerrådet.
Han bakkes op af Kim Valentin fra Finanshuset Fredensborg.

"Finanskrisen har gjort, at man simpelthen ikke kan låne til en bolig, hvis man ikke har en høj indkomst. Mange vil føle, at fast ejendom er helt umulig at komme i nærheden af," siger Kim Valentin.

Han oplever, at unge kan i dag låne mellem 2 og 3 gange hustandens indkomst, mens det ofte lå dobbelt så højt i midten af nullerne.

Fra 2007 til i dag er bankernes udlån til boliger faldet fra 23 til 2 procent, og tendensen går ifølge Børsen igen hos realkreditinstitutterne.

Den opfattelse deler man dog ikke i realkredit Danmark (RD).

"Selvfølgelig er der nogle, der får nej til køb af bolig. Men det er slet ikke vores opfattelse, at det er sværere at optage lån end tidligere," siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i RD.Også de nye strukturer, som realkreditinstitutterne er i færd med at indfører, møder kritik for at gøre det sværere for førstegangskøberne.

Nykredit indfører for eksempel en såkaldt tolagsbelånings-model, hvor låntagerne tvinges til at afdrage på den del af lånet, der ligger mellem 60 og 80 procent.

Lånemodellerne har til formål at lede boligejerne væk fra afdragsfrie lån og rentetilpasningslån og over i mere sikre lånetyper, og afdrage hurtigere på deres gæld. Men det kan gøre det svært at få tingene til at løbe rundt for de nyeste på boligmarkedet.

"Nykredits model er faktisk rigtig dårlig for nye boligkøbere, for den tvinger folk til at betale til realkreditlånet, mens man hellere vil afdrage på det dyre banklån, som man ofte vil have som førstegangskøber," siger Kim Valentin.