Første 3,5 procent lån ramte lav kurs

Nu er de første lån til en fast rente på 3,5 procent udstedt til kunderne. Men renten beholder pilen opad.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De første kunder har nu i Nordea Kredit fået fastforrentede lån med en pålydende rente på 3,5 procent. Men der er fortsat pres på kursen på obligationerne bag lånet, og alene fra obligationerne blev solgt onsdag formiddag faldt kursen i løbet af et par timer fra 99,45 til 99,25.

»Vi ser en anelse lavere kurs nu - vi  er i et marked, hvor kurserne falder lidt hen over dagen,« siger chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann i Nordea Kredit.

Men der er først på eftermiddagen solgt for 25 millioner kroner, og da der hele tiden kommer nye lån til, skal der hurtigt handles en ny portion.

»Det tyder på, at boligejerne har taget den nye obligation til sig, og at der er en del boligejere, der vægter muligheden for et lille kurstab højere end en lidt lavere rente på 3 procents lån. Den nye obligation må derfor siges at have taget tronen som toneangivende,« vurderer lise Nytoft Bergmann.

Det er den afdragsfrie version af 3,5 procents lånet, der åbnede først, fordi kursen er lavere end versionen med afdrag. Men hvis renten beholder sin retning nedad, så kan den afdragsbetalende version komme på disken allerede fra torsdag.

»Den afdragsbetalende version ligger lige omkring kurs 100. Men der er ingen investor, der har budt på den i dag, og der er ikke udstedt nogen lånetilbud endnu. Men det er ikke usandsynligt, at den åbner i morgen. Vores forventning er at den skal handles cirka et kurspoint højere end den afdragsfrie version,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Dermed skal kursen groft sagt falde 0,25 point, før den åbner. Og det afhænger af flere faktorer, hvoraf især dårlige nyheder om Grækenlands gældssituation trækker renten ned.

Til gengæld behøver boligkøbere ikke har holde vejret til efter det danske folketingsvalg i håb om en renteændring.

»Hvis man kigger på udgiftspolitikken i de to blokke, så er en vækst på 0 eller 3 milliarder kroner ikke den store forskel i den sammenhæng. Så det vil ikke betyde noget,« siger chefanalytikeren.

Åbner for konvertering

De nye 3,5 procents lån åbner for, at boligejere med de historisk lavtforrentede 2 procents lån kan opkonvertere og skære noget af deres restgæld. Men det udløser ikke nødvendigvis en gevinst til alle.

Kursen på den obligationerne bag 2 procents lånene med 10 afdragsfrie år ligger på 89,9, hvis boligejeren skal købe obligationerne ved en konvertering. Det betyder, at boligejere ved en konvertering kan skære 85.000 kroner af et lån på 1 million kroner - men til gengæld skal betale 630 kroner mere hver måned.

»Før konverteringen giver boligejere gevinst, skal renten være faldet igen inden for en periode på ca. 10 år. I modsat fald vil boligejeren være bedre tjent med at beholde sit nuværende lån,« konkluderer Lise Nytoft Bergmann.

Hidtil har man opgjort levetiden på fastforrentede lån til omkring syv år. Men Lise Nytoft Bergmann tror, at den med de senere års kraftige konverteringsaktivitet er faldet - og dermed gør opkonverterings til en endnu mere spekulativ manøvre.

»Når man konverterer op, så er det spekulation, og gevinsten er væk, hvis renten ikke falder igen. Derfor er det mest egnet til en anden type boligejer med lidt større smag for risiko end ved nedkonvertering til en lavere rente. Hvis du i dette tilfælde beholder lånet i over 10 år, så er gevinsten væk, medmindre renten falder igen,« siger hun.

Det betyder også, at langt færre boligejere opkonverterer end nedkonverterer.