Flyv fra reden i sikker stil

Der er meget at tænke over og meget at planlægge, når unge flytter hjemmefra. Få et par enkle tip og råd her i Business’ sommerserie med gode råd om privatøkonomien.

Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en stor ting for alle unge at flytte hjemmefra. Det kan nemlig være et farvel til mors og fars kødgryder, den store have, vaskemaskine, bil og andre bekvemmeligheder, som er blevet selvfølgelige gennem årene.

Til gengæld står man pludselig selv med udfordringerne med egen bolig, et tomt køleskab – og måske værst af alt med egen privatøkonomi. Det er nemlig dyrere, end de fleste debutanter lige tror, at have egen husholdning. Pludselig vælter det ind med regninger for husleje, telefon, varme, forsikringer, licens, bredbånd, avis, transport, el og meget andet. For slet ikke at snakke om alle de sjovere udgifter til tøj, rejser, gaver, fester og sammenkomster.

Så før man får mulighed for at stå på egne ben, er man nødt til at have en indkomst af en vis størrelse, der tilmed er af nogenlunde sikker karakter.

I København og omegn er det vanskeligt at finde en bolig til mindre end 3.000 kroner om måneden. Er man flere, som flytter sammen og deler en lejlighed, eller har man rige forældre, der kan forældrekøbe en lejlighed, kan det muligvis gøres billigere.

Fritidsarbejde eller studielån

Men for langt de fleste er en boligudgift for mindre end 3.000 kroner urealistisk. Dertil kommer, at man nok realistisk set er nødt til at have andre 3.000 kroner – mindst – om måneden til mad, drikke og andet forbrug, hvis man ikke skal leve på en sten og sidde meget hårdt i det. Ryger man, eller har man et stort forbrug på andre områder til fredagens og lørdagens udskejelser, rækker 3.000 kroner selvsagt ikke langt. Samlet kræver det derfor en indkomst efter skat på tæt ved 6.000 kroner om måneden som absolut minimum at flytte hjemmefra.

Det er mere, end man kan få i SU, så der skal suppleres op med fritidsarbejde eller studielån. At låne stort som ung er noget, man hurtigt kommer til at fortryde, og som kan ødelægge meget for én selv senere i livet, så det bedste er selvsagt at tjene de penge, der er brug for, så man slipper for at stifte for meget gæld.

Læg udgifterne ind i et regneark

Det stramme og lille budget kræver, at man lægger et nøje budget og kender alle udgifter.

Bedst styr på privatøkonomien får man, hvis alle tænkelige udgifter på et helt år plottes ind i et regneark og deles med 12. Så ved man præcis, hvad man i snit har af faste udgifter om måneden, og hvad der skal sættes til side, også i de måneder, hvor der måske ikke kommer regninger. På den måde undgås ubehagelige overraskelser og udsving i ens rådighedsbeløb, når der skal betales større udgifter.

Sørg også for at betale faste udgifter automatisk via din netbank eller PBS – også kaldet betalingsservice. Får man ikke meldt sine regninger til PBS, bliver de let væk, eller også glemmer man at betale dem, og det kan koste dyrt i form af rykkergebyr og strafrenter. Ærgerlige penge at smide væk, hvis man kun har et lille budget.

Når man kun har få penge, er det vigtigt, at man også er i stand til at sætte penge til side – så enhver øre ikke er brugt, når der kommer en uventet regning, eller vennerne står klar med et godt tilbud om at komme med til London på en smuttur.

Undgå for enhver pris også de dyre spontane indkøb af topsmarte Gucci-tasker eller lignende. Gør det i stedet til en fast vane kun at købe større ting på udsalg, når de er sat betydeligt ned i pris.

Mange vil i øvrigt opdage, at ens eget forbrug afhænger uhyre meget af, hvad ens venner gør, og hvilke vaner der bliver bygget op med at på restaurant, spise sammen, besøge biografer, koncerter med videre.

Så snak med dine venner om, hvad I har råd til, og tænk på, at det er muligt at være sammen på en sjov måde, uden at det koster en formue. En cykeltur op og ned ad Strandvejen på en dejlig sommerdag kan være mindst lige så god en oplevelse som dyre golf- eller tennisspil og vilde shoppingture på Strøget.

Den ultimative test

At flytte hjemmefra er den ultimative test på, om man kan klare sig selv. Så det kræver god forberedelse og planlægning, og for de fleste vil det være et kæmpe nederlag, hvis de ikke kan klare sig gennem de første vanskelige år, men hele tiden må hjem og bede far og mor om penge, eller må låne dyrt i banken.

Derfor er det godt, hvis man kan spare en lille sum sammen, før man kaster sig ud på det dybe vand.

Har man 20.000 kroner eller måske 50.000 kroner som reserve i banken, vil man kunne sove lidt mere roligt om natten, og hvis man bor hjemme et år mere end planlagt, så er det muligt for langt de fleste unge mennesker at spare de penge op i dagens Danmark. En lille sum er også nødvendig til etablering af bolig med møbler, seng, bestik og den slags praktiske ting, hvis man ikke vil købe det hele i Den Blå Avis eller på loppemarkeder.

Tiden har det i øvrigt med at gå hurtigt, så snart er man i en helt anden fase i livet, og her vil man ofte se tilbage på den første bolig med særligt varme tanker – trods alle dens mangler og de trange økonomiske tider. Man vil nemlig senere i livet finde ud af, at lykke ikke nødvendigvis hænger sammen med, hvor man bor, og hvor mange penge man har til forbrug.

Det er helt andre ting, der i sidste ende gør livet fornøjeligt for de fleste.