Flertal vil have formueskat tilbage

Hver anden dansker synes, det er en god idé at genindføre formueskatten - hvis indtægten bruges til velfærd.

Foto: Arkivfoto: Linda Henriksen. SFs formand Villy Søvndal kæmper for at få en genindførelse af formueskatten ind i forhandlingerne om en skattereform.
Læs mere
Fold sammen

Rige danskere skal betale mere til fælleskassen. Det mener et klart flertal af danskerne, som vil genindføre formueskatten, der ellers blev afskaffet i 1995. Det skriver MetroXpress.

54 procent mener, at formuer skal beskattes med én procent, hvis indtægten bruges til bedre velfærd, mens blot 28 procent siger nej til den model.

Det viser en måling, Capacent Epinion har fortaget for SF. Formand for SF Villy Søvndal kæmper for at få formueskatten ind i forårets forhandlinger om skattereformen. Han hilser opbakningen velkommen.

»De fleste mennesker har en retfærdighedsfølelse om, at de mest velhavende godt kan bidrage noget mere. Hvis ikke vi gør noget, vil det gå ud over ældreplejen, folkeskolen og anden velfærd, fordi krisen betyder, at indkomstgrundlaget for beskatningen bliver mindre, og udgiften til arbejdsløse større,« siger Søvndal til MetroXpress.

Han mener, at formuer fra omkring to millioner kroner - fraregnet friværdi i boligen - bør beskattes med en procent, og han vil ikke afvise, at det kan få skattetrykket til at stige.

»Vi skal ramme velhavende præcist, så de bidrager mere, end de gør i øjeblikket. Men skatten på arbejde og bolig skal ikke op,« siger han til avisen.

Også Socialdemokraterne vil genindføre formueskatten, men tanken afvises blankt af regeringspartierne og Dansk Folkeparti.

»Vi vil ikke være med til sådan en misundelsesskat. Det, vi har brug for, er folk, der investerer, tager risici og tjener penge. Så skal samfundets tak ikke være en ekstra hilsen fra skattefar,« siger skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V) til MetroXpress.

Skatteordfører Mike Legarth (K) fastslår, at SF og S kan skyde en hvid pind efter at få formueskat ind i forhandlingerne om skattereformen. Det slår dog ikke Villy Søvndal ud:

»Hvis vi ikke kommer igennem med det i skattereformen, vil det ske, når der kommer et andet flertal i Folketinget.

Læs også: Danskerne siger ja til skatteudspil

Dinepenge.dk skriver udførligt om Skattekommissionens udspil i dagene op til og efter offentliggørelsen mandag 2. februar. Følg med på www.dinepenge.dk/skat.