Flere vil blive tvunget fra hus og hjem

Fyringsbølgen, som lige nu ruller ind over landet, vil tvinge flere til at forlade deres hjem og lade det ryge under hammeren.

Flere huse vil komme under hammeren på tvangsauktioner, forudser økonomer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det forudser Sydbanks chefanalytiker Christian Hilligsøe Heinig i JydskeVestkysten.

Hårdt ramt af fyringer er blandt andet Sydjylland, hvor virksomheder som Sauer-Danfoss, LM Glasfiber og Danish Crown på kort tid har skilt sig af med tusinder af medarbejdere. En del af dem vil på et tidspunkt få svært ved at betale regningerne, og når ingen vil købe huset på almindelige vilkår, ryger det på tvangsaktion, lyder forudsigelsen.

- Arbejdsløshed vil for langt de fleste betyde et væsentligt dyk i indkomsten. Så der er ingen tvivl om, at vi vil se en effekt af fyringsbølgen i form af flere tvangsauktioner. Der vil nok gå et stykke tid, inden den for alvor slår igennem, for de fleste mennesker har lidt luft i budgettet til at stå imod med i nogle måneder, indtil de enten får et nyt arbejde eller går helt på røven, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Antallet af tvangsauktioner er allerede på vej op og er mere end tredoblet på blot to år. I februar røg næsten 300 ejendomme således på tvangsauktion.

- Vi mærker tydeligt, at flere husejere ikke kan betale terminsydelserne, fortæller advokat Mona Struck fra advokatfirmaet Judica i Sønderborg.

En af forklaringerne er ifølge Christian Hilligsøe Heinig de dalende huspriser, der især har ramt dem, som har spændt buen for hårdt.

- Tidligere har de kunnet tage lån i værdien af huset eller sælge det på normale vilkår. I dag er mange mere sårbare, forklarer han.

Hvor mange tvangsauktioner vi vil se i den kommende tid, tør han ikke spå om. Andre eksperter har vurderet, at mellem 500-1000 ejendomme om måneden i den nærmeste fremtid vil blive tvunget under hammeren.