Flere vælger at købe lejlighed uden for København

Høje priser får skylden for, at salget af ejerlejligheder rykker væk fra København. Kun 38 procent af handler sker nu i København mod 50 procent for fire år siden.

Mange nye lejligheder i København ligger i et højt prisleje. Her er det lejligheder i Sydhavnen. Havneholmen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Salgstal for juli viser endnu en gang, at der er givet færre håndslag på lejlighedshandler i København end de foregående år.

Samlet set er der solgt 16 procent færre lejligheder i København i år, hvor prisstigningen imidlertid er fortsat. Det tvinger nogle købere ud af byen, siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

»Boligpriserne er høje i København, og når de et niveau, hvor få kan matche priserne, så står køberne overfor to muligheder. Enten afventer man, eller også finder man et billigere alternativ. Det kan enten være en lejlighed længere uden for centrum, end man havde stræbt efter, eller også kan et hus i pendlerafstand komme i spil,« siger boligøkonomen og peger på, at tallene viser, at både salget af ejerlejligheder og huse stiger uden for København.

I en kommentar skriver ejendomsmæglerkæden Home, at priserne er så høje, at »særligt de yngste købere uden store lønninger eller friværdi har helt overordnet fået det sværere på lejlighedsmarkedet«. Også cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Signe Roed-Frederiksen peger på, at priserne har nået et niveau, der betyder, at færre kan være med.

I takt med at priserne på ejerlejligheder i København er steget, er hovedstadens andel i det samlede salg af lejligheder også faldet. I juli for fire år siden lå hver anden ejerlejlighed, der blev solgt, i København. Det tal var i juli år nede på 38 procent.

En del af forklaringen skal ifølge Home findes i, at der bliver opført flere lejligheder udenfor København.

Og Birgit Daetz peger på, at når provinsbyerne vokser, frister det flere til at vende øjnene væk fra København og kigge mod ny egne.

»København har altid været den primære drivkraft i salget af ejerlejligheder, og sådan vil det også være fortsat. Men i takt med at de større provinsbyer vokser, er der flere, der søger mod andre bykerner, og det er en af årsagerne til, at vi ser en øget andel i lejlighedssalget i mange landsdele, mens København står for en mindre andel,« siger boligøkonomen.

Hun peger imidlertid også på, at lånereglerne, der blev indført i starten af året, har rykket ved efterspørgselssiden. Når markedet har tilpasset sig de nye forhold, forudser hun, at salget igen vil begynde at stige i København.

»Siden lånereglerne blev strammet, har vi set en mere neddæmpet salgsaktivitet, og den fart hvormed priserne er steget, er mere afdæmpet. Så min forventning er, at andelen af salg i København vil stige igen, når priserne finder et leje, hvor køberne oplever en frihed til at finde en bolig, der passer til deres behov,« siger boligøkonomen.