Flere tegn på et splintret boligmarked

Mens aktiviteten på det københavnske boligmarked syder, står det stille mange andre steder, og de regionale forskelle vil blot øges, viser analyse.

Foto: MOGENS LADEGAARD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I København bliver boliger købt og solgt med samme fart som før krisen, mens markedet stadig står stille mange andre steder, skriver Jyllands-Posten.

Handelsaktiviteten på boligmarkedet forstærker billedet af, at hovedstaden og dens omegn er stukket fra resten af landet, viser en analyse fra Nykredit.

Antallet af frie boligsalg er i København steget med knap en tredjedel siden 2011, mens Nordsjælland og Østsjælland har set stigninger på henholdsvis 29 procent og 23 procent, viser analysen.

Her omsættes der omtrent det samme antal boliger som i 2006.

Helt anderledes ser det ud i Vest- og Sydsjælland og på Bornholm, hvor antallet af frie boligsalg blot er halvt så stort som i 2006, mens det i Jylland og på Fyn er knap 40 procent lavere.

Boligøkonom hos Nykredit Joachim Borg Kristensen mener, at handelsaktiviteten er så lav, at boliger ikke kan sælges, og så kan man med rette stille spørgsmålstegn ved, om priserne i de offentlige vurderinger er den rette.

»De steder hvor handelsaktiviteten er høj, kommer der også mere gang i boligpriserne. De steder, hvor markedet står stille, går det ud over boligpriserne. Konsekvensen i de områder er, at man har en kæmpe boligmasse, der ikke kan omsættes. Man har indtil nu snakket om en todeling mellem by og land. Måske skal man gå et skridt videre. Vi ser en tre- og firdeling i dag på handelsaktiviteten. Yderområderne i Nordjylland er bedre stillet end yderområderne i Sjælland,« siger Joachim Borg Kristensen.

Ifølge Nykredit er udviklingen i handelsaktiviteten drevet af, at der nu er opsving i de største byer, men krise i landområderne. Der er kommet mere fart på urbaniseringen har sat farten op, som betyder, at der ikke er så mange købere tilbage i udkanten.

Mange yderområder rammes nu også af byggeboomet i 2000erne, fordi man her stadig har for mange boliger på markedet. En del boligejere presses dertil af høje belåningsgrader uden for København, hvilket betyder, at tvangsauktioner fylder meget mere i handelsaktiviteten i yderområderne.

Den udvikling vil fortsætte, mener Joachim Borg Kristensen. Mens Opsvinget har godt fat i København, hvor både beskæftigelse, boligpriserne og nu også handelsaktiviteten på boligmarkedet er højere, end før krisen startede, går det mange andre steder stadig den forkerte vej på alle disse punkter.

»Vi får en stigende skævvridning af landet. Danmark er et lille land, og at man kan se så store forskelle, så hurtigt, er bemærkelsesværdigt,« siger Joachim Borg Kristensen til Jyllands-Posten.