Flere sorte penge vaskes hvide

Meldinger om mistanke om hvidvask strømmer ind til Skat og Bagmandspolitiet.

Foto: Modelfoto: Colourbox. Indberetningerne om hvidvask af sorte penge stiger, men antallet af domfældelser er stadig lavt.
Læs mere
Fold sammen

I et hidtil uset omfang opdager banker, casinoer, advokater, ejendomsmæglere eller nogle af de mange andre indberetningspligtige en adfærd hos kunder og brugere, der vækker mistanke i en sådan grad, at informationerne må videre til ordensmagten, skriver ErhvervsBladet.dk:

- Antallet af indberetninger er blevet fordoblet hvert andet år. Det er en voldsom vækst, og den ser ud til at fortsætte. Vores estimat for 2009 er på et sted mellem 2.500 og 2.700 indberetninger mod 1.553 i 2008, siger vicestatsadvokat Per Fiig, der er leder af Hvidvasksekretariatet.

Også hos Skat har man en særlig afdeling til efterforskning af hvidvaskningssager.

- Omfanget af hvidvask afhænger af indberetternes fokus på det. Og antallet er voldsomt stigende – så enten har indberetterne mere fokus, eller også er der mere sort økonomi i samfundet. Men det er jo nok en kombination af begge, siger Preben Buchholtz, leder af Skats afdeling for økonomisk kriminalitet.

Hvor mange penge med snavs fra kriminelle aktiviteter, der bliver vasket hvide, er umuligt at sige helt præcist.

Men én af indikatorerne er den opgørelse over omfanget af sort arbejde, der med jævne mellemrum udarbejdes af Rockwool Fondens Forskningsenhed. Den seneste opgørelse er tre år gammel, og dengang var der tale om et beløb lige i underkanten af 50 milliarder kroner.

Hvidvaskning af penge findes på et utal af forskellige »programmer« – med og uden centrifugering. En af de mere populære metoder blandt mindre virksomheder, er at tage den sorte omsætning med ud over landets grænser.

Antallet af indberetninger, der udvikler sig til faktiske sager og domsfældelser, ligger på et lavt niveau med kun straffedomme vedrørende 18 underretninger i 2008.

Læs mere på ErhvervsBladet.dk

Læs også: Her falder skattefars hammer i år