Flere i knibe med terminen

Boligejerne døjer i stigende omfang med at betale til tiden. Restancerne er nu på niveau med 1995.

Hvis man bliver arbejdsløs, kan det hurtigt knibe med at betale enhver sit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter 10 gyldne år på boligmarkedet er nogle boligejeres problemer nu markant tydeligere i statistikkerne. Siden 2006 er andelen af lånere hos realkreditten, som ikke betaler terminen til tiden, nemlig steget, og det seneste år er tempoet steget krafigt.

Således er andelen af udeståender for terminen med forfaldsdato 31. marts 2009 på 0,49 procent af boligejerne mod 0,39 procent ved forfaldsdatoen 31. december 2008. Det er stadig små tal sammenlignet med boligkrisen allerførst i 1990erne, men tendensen er tydelig.

"For 12 måneder siden havde vi en restanceprocent på 0,16 procent, som frem til i dag er øget til 0,49 pct. Vi ligger i dag på niveau med 1995. Selv om vi fortsat ikke er i nærheden af det niveau, vi så i starten af 1990erne, er restanceprocenten naturligvis et tal, som vi i realkreditsektoren følger meget nøje", siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Det er oftest ledighed, der er skurken, når boligejere kommer bagud med terminen. I de første måneder i foråret steg arbejdsløsheden med over 10.000 personer om måneden til lige under 100.000 danskere i alt. Økonomerne forventer, at ledigheden ved udgangen af næste år er næste dobbelt så høj, og det vil givet kunne aflæses i boligstatistikkerne den kommende tid, for så vil endnu flere komme i problemer.

"Vi opfordrer altid de boligejere, der kommer bag efter med terminsydelsen, til at rette henvendelse til deres realkreditinstitut. Det er i alles interesse, at man i fællesskab ser, om det er muligt at finde en løsning. Realkreditinstitutterne har tidligere oplevet stigende restancer, og her har man ekspertisen til at vurdere den enkelte boligejers situation", siger Ane Arnth Jensen fra Realkreditrådet.

Antallet af overtagne boliger, som realkreditinstitutterne nu ligger inde med, er kun steget marginalt - til en samlet beholdning 216 boliger.

Realkreditinstitutternes restanceprocent er andelen af terminsydelser for et givent kvartal, der tre og en halv måned efter forfaldstidspunktet endnu ikke er betalt.