Flere har problemer med at betale boliglån til tiden

Niveauet er lavt, også meget lavt. Men der er alligevel kommet lidt flere restancer på boliglån på det seneste, viser nye tal.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lidt flere boligejere har problemer med at betale ydelsen på deres lån. Restanceprocenten for ejerboliger og fritidshuse steg således en smule til 0,27 procent i andet kvartal mod 0,24 procent i først kvartal.

I midten af juli manglede boligejerne således at betale 27 øre for hver 100 kroner, som skulle være betalt i ydelse ved marts terminen på realkreditlån til parcel- og rækkehuse, ejerlejligheder samt fritidshuse.

»Kun 3.900 boligejere er dermed i restance i forhold til marts terminen for fire måneder siden. Det skal ses i forhold til, at der er omkring 1,4 mio. familier, som har et realkreditlån herhjemme,« siger boligøkonom Joachim Borg Kristensen fra Nykredit.

Normalt stiger restanceprocenten svagt hen over foråret. I de seneste tre år er der således registreret mindre stigninger i andet kvartal.

Dagens tal fra Realkreditrådet og Realkreditforeningen viser da også, at danske boligejere i høj grad er i stand til at overholde deres forpligtelser på boliglånet. Restanceprocenten er mere end halveret fra 0,6 procent i 2009, på trods af at boligmarkedet har gennemgået en vanskelig periode, hvor handelsaktiviteten og boligpriserne er faldet betydeligt.

»Det skyldes kombinationen af lave renter og fleksible lånemuligheder. Det giver boligejere gode muligheder for at overholde terminen i tilfælde af ledighed, sygdom eller andre hændelser med bortfald af indkomst,« siger Joachim Borg Kristensen.

Især boliglån uden afdrag kan fungere som redningskrans for økonomisk pressede boligejere. Samtidig har ledigheden udviklet sig stabilt, mens beskæftigelsen er steget mærkbart over de seneste to år.

Nykredit venter, at restanceprocenten falder svagt i de kommende kvartaler. Aktiviteten på boligmarkedet er således steget i år, hvilket gør det nemmere at sælge huse og lejligheder i almindelig fri handel, hvis man skulle få økonmiske problemer. De korte renter er fortsat i bund, og det er begyndt at gå bedre i dansk økonomi, hvilket især ses på den stigende beskæftigelse.