Flere gamle giver lavere pensioner

Danskerne lever længere, og derfor kan nye pensionskunder forvente at få færre penge ud af en livsvarig pension.

»De seneste år har vi set, at en 60-årigs forventede levetid er vokset med to-tre måneder om året. Men i Finanstilsynets nye beregninger stiger den forventede levealder pludselig med fem måneder på et år. Så selv om der naturligvis er lagt en buffer ind, når vi sælger en livrente, begynder bufferen at være tynd,« siger chefaktuar Per Myglegård fra Topdanmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Paldan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fremtiden må danskere, der køber livslang pension, indstille sig på lavere pensioner eller at skulle arbejde i flere år, da levealderen stiger så hurtigt, at pensionssektoren lægger an til at give nye kunder mindre i pension om året, skriver Jyllands-Posten.

»Der vil skulle hensættes flere og flere penge til de livslange garanterede pensioner. Som kunde vil man få mindre ud om året, når man køber en livrente, fordi pengene skal række længere,« vurderer direktør Søren Dal Thomsen fra AP Pension.

Pensionsselskaberne er i gang med at regne på de seneste målinger af levealderen fra Finanstilsynet, og mange skal hensætte flere penge for at kunne udbetale pensioner i så mange år. Selskaberne ser også på, hvad der skal ske fremover, da kurven for levealder accelererer.

»De seneste år har vi set, at en 60-årigs forventede levetid er vokset med to-tre måneder om året. Men i Finanstilsynets nye beregninger stiger den forventede levealder pludselig med fem måneder på et år. Så selv om der naturligvis er lagt en buffer ind, når vi sælger en livrente, begynder bufferen at være tynd,« siger chefaktuar Per Myglegård fra Topdanmark.

Umiddelbart bevarer gamle pensionskunder deres tilsagn, men i de fleste pensionskasser er tilsagnet betinget og kan altså sænkes, hvis kundernes levetid bliver markant længere, som kunderne i Industriens Pension oplevede for to år siden, da deres pensionstilsagn blev sænket med 20 procent.

Pensionskassen PKA vil blandt andet opfordre deres medlemmer til at blive længere på arbejdsmarkedet.

»Det er jo ikke givet, at den øgede levetid skal øge perioden, man er på pension,« siger medlemschef Britt Brandum, PKA.