Flere enlige har råd til ejerlejlighed

Det er en myte, at prisen på ejerlejligheder er blevet så høj, at stort set ingen har råd til dem mere. Men rent faktisk er renten faldet så meget, at det kræver en mindre indtægt at købe en lejlighed i dag end for otte år siden.

Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisen på især lejligheder i de større byer herhjemme er steget med ekspresfart de senere år.

Opturen i København har været tæt ved 30 procent siden efteråret 2011 og på godt og vel det halve af dette i Aarhus.

Men trods prisstigningerne har flere såkaldte singler eller enlige råd til lejlighed i storbyerne. Det skyldes især, at renten er raslet ned, men også at lønningerne er steget.

I København koster den typiske begynderlejlighed på 50 kvadratmeter lige nu 1,35 millioner kroner, og det kræver en årlig indtægt på tæt ved 400.000 kroner eller 100.000 kroner mindre end før otte år siden, da priserne sidst toppede, viser en beregning som er udarbejdet af Danske Bank og ejendomsmæglerkæden Home.

I Aarhus skal singler tjene 372.000 kroner årligt for at få råd til en mindre lejlighed på 50 kvadratmeter, og det er 91.000 kroner mindre eller et fald på hele 20 procent siden 2007.

44 procent bor alene i København

Så unge førstegangskøbere eller forældre, der jagter en mindre lejlighed til deres søn eller datter, har nok stik imod den almindelige opfattelse fået lettere ved at få foden inden for på markedet for lejligheder.

Der er godt 1,5 millioner indbyggere herhjemme, som er mellem 30 og 49 år. Af dem er 447.000 eller tæt ved hver tredje enlige.

Københavns Kommune har den største andel af personer, som bor alene, og her er tallet helt oppe på 44 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Samlet er en ejerlejlighed på 50 kvadratmeter inden for rækkevidde for de fleste med et fuldtidsjob. I København og Aarhus kommuner er indkomstkravet lige under de 400.000 kroner, men de fleste andre steder er det betydeligt lavere.

Arbejdsgiveren hjælper

»Det gælder også i en københavnsk forstadskommune som Glostrup, hvor en indkomst omkring de 300.000 kroner rækker,« siger Las Olsen, der er privatøkonom i Danske Bank.

Las Olsen fremhæver, at folk, der bor alene, også har fået en hjælpende hånd fra arbejdsgiverne.

»Godt nok er priserne nu generelt højere, men lønningerne er også steget, og rentefaldet hjælper godt til,« siger han.

Singler i Esbjerg kan købe en lejlighed på 50 kvadratmeter, hvis de tjener 262.000 kroner, mens Aalborg og Odense ligger side om side med et indkomstkrav på henholdsvis 284.000 kroner og 285.000 kroner.

Men det er ikke nok med indkomsten alene. Men skal også have en opsparing. I eksemplet her er der regnet med, at der er sparet en udbetaling op på fem procent af købesummen plus udgifter til flytning og istandsættelse, altså et sted imellem 50.000 og 75.000 kroner.

Der er også regnet med, at der tages et 30-årigt fastforrentet lån på op til 80 procent af boligens pris og banklån for resten. Ud over dette er der regnet med ejendomsværdiskat og grundskyld plus øvrige faste udgifter på 3.300 kroner om måneden.