Flere boligejere kryber i rentely

Selv om de variabelt forrentede lån fortsat er favoritten, så vælgere flere og flere boligere mere sikre lån.

Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere boligejere ruster sig nu til stigende renter. Der er fortsat flest kunder til de etårige retnetilpasningslån, der er mest følsomme over for retnestigninger. Men flere og flere vælger fastforrentede lån eller lån med fast rente i tre eller fem år.

"Tilpasningslånet er fortsat boligejernes klare favorit, når der skal vælges nyt lån. Men det er færre end i årets første halvdel, som vælger tilpasningslånet. Samtidig ser vi en tendens til, at flere låntagere vælger F3 eller F5-lån i stedet for det populære F1-lån. Det vidner om, at boligejerne nu så småt forbereder sig på stigende renter," siger cheføkonom John Madsen fra Nykredit i en pressemeddelelse.

80 procent af det samlede nyudlån var i 3. kvartal et tilpasningslån, og tilpasningslånet er fortsat boligejernes klare favorit. Men andelen er på retur i forhold til første halvår, hvor den var tæt på 90 procent af alle nye lån i Nykredit.

Men boligejerne store appetit på tilpasningslån har allerede medført, at de danske boligejere er blevet mere udsatte, når renten stiger. I 3. kvartal ville låntagernes renteudgifter i forhold til bruttoindkomsten stige med 2,7 procent, hvis den korte rente steg 2 procentpoint - og det er den højeste rentefølsomhed i statistikkens historie.

"Den højeste rentefølsomhed findes på Sjælland med København i top, hvor rentefølsomheden er på 3,4 procent, mens den i Vest- og Sydsjælland er nede på 2,5 procent. Med 2,2 procent findes den laveste rentefølsomhed i Vestjylland, men også i Nordjylland er rentefølsomheden på 2,4 procent lav," skriver John Madsen i sin analyse.