Flere børnefamilier køber sommerhus

Prisstigninger på boliger i de større byer har givet flere børnefamilier appetit på at investere i et fristed i naturen, erfarer ejendomsmæglerkæderne Home og Nybolig.

Foto: Henning Bagger

Et stigende antal børnefamilier vælger storbyliv i hverdagen og landlig idyl i weekenden. I årets første kvartal har Home solgt 53 pct. flere sommerhuse til folk i alderen 35-44 år sammenlignet med samme periode i 2014.

Stigningen sker efter flere år, hvor børnefamilierne har været meget tilbageholdende på markedet for fritidshuse. I forhold til 2010, hvor færrest slog til, er salget steget med 156 pct., viser tal fra Home.Faktisk er 2015 indtil videre det bedste år siden 2006, når det kommer til denne aldersgruppe.

(Teksten fortsætter under grafikken)

»Børnefamilierne i byerne har oplevet, at deres lejlighed eller hus er steget i pris – og derfor er deres friværdier typisk vokset. Et sommerhus er en mere luksuspræget bolig og ikke et basalt behov. De køber, når de føler sig trygge og har luft i økonomien. Og det gør flere familier nu,« siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

I øjeblikket bliver godt hvert fjerde sommerhus fra Home solgt til en køber mellem 35-44 år.

Flest under 40 år i Nordsjælland

Også i ejendomsmæglerkæde Nybolig mærker man en stigende interesse fra børnefamilierne. Her tegner dem under 40 år sig for ca. en femtedel af det samlede fritidshussalg.

»Mange flere yngre mennesker køber sommerhus i dag end for fem år siden. Tendensen er mest bemærkelsesværdig i Nordsjælland, hvor næsten en tredjedel af vores købere er under 40 år,« siger pressechef Kim Pauli.

(Teksten fortsætter under grafikken)

I 2009 var kun 17 pct. af køberne i Nordsjælland under 40 år. Pressechefen forklarer den markante stigning med, at de unge købere kommer i stor udstrækning fra hovedstadsområdet.

»Mange børnefamilier bor i lejlighed i dag eller i villaområder, hvor der ikke er så meget natur omkring. Forældrene elsker storbylivet og synes, det er fantastisk at bo tæt på udbuddet af kulturliv, forretninger og aktiviteter. Der er bare ikke så højt til loftet. Med bolig i byen og et sommerhus får man alt det bedste fra begge verdner,« siger han.

Vil have huse til under 1,5 mio. kr.

Kim Pauli peger også på, at prisudviklingen og de lave renter har stor betydning for, at flere yngre mennesker realiserer drømmen om at være tæt på stranden og have græs mellem tæerne i weekender og ferier. For mens boligen i byen sandsynligvis er steget pænt i pris, er det stadig muligt at finde ekstremt billige sommerhuse.

»Børnefamilierne går som regel efter fritidshuse til under 1,5 mio. kr. - og gerne under 1 mio. kr. Især i Vestsjælland er der rigtig gode muligheder for at finde noget i den prisklasse. Man kommer ikke så langt for de penge i Tisvildeleje og Hornbæk, men man kan stadig godt finde huse til fornuftige priser i Nordsjælland,« siger han.

Mens et fritidshus på 75 kvm i gennemsnit koster 2,2 mio. kr. i Tisvildeleje, kan man få et i Dronningmølle for 1,3 mio. kr. og i Græsted for godt 1 mio. kr. Kører man længere mod vest, er gennemsnitsprisen på Sjællands Odde knap 880.000 kr.

Det grå guld er også aktive

Børnefamilierne er dog ikke de eneste, der er blevet mere aktive på sommerhusmarkedet. Også seniorer fra midt i 60’erne og op har i større omfang købt sommerhus efter kriseårene, viser tallene fra Home.

Her sætter efterlønnere, pensionister og folk på vej ud af arbejdsmarkedet sig i dag på omtrent hvert tiende nykøbte sommerhus. I 2006 var det kun hvert 20. hus.

»Forklaringen kan være, at flere raske og rørige seniorer planlægger inden for en kortere årrække at benytte sommerhuset som helårsbolig, når de træder ud af arbejdsmarkedet,« siger Mads Ellegaard.

Den største gruppe er stadig de 45-54-årige, der udgør 36 pct. af køberne. Og sådan har det været ’et halvt hundrede år’, understreger relationschefen.
Home har solgt 41 pct. flere fritidshuse i første kvartal 2015 sammenholdt med samme kvartal i 2014.