Flere angiver naboens snyd

Vi er blevet flittigere til at sladre om sort arbejde, biler på udenlandske plader eller snyd med sociale ydelser.

I tre ud af fire tilfælde er der noget om snakken, når naboer eller andre anmeldelder socialt bedrageri, oplyser Københavns Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Skat er antallet af anmeldelser i de største skattecentre sidste år vokset med 8 pct. til knap 1.800, og frem til maj i år er væksten på 5 procent, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge kontorchef Tage Christensen fra Skat kan bedre moral forklare en del af udviklingen:

»Danskerne vil ikke længere finde sig i, at der bliver snydt. Vi kan se i vores målinger, at især unges skattemoral er blevet bedre.«

I Københavns Kommune er anmeldelserne vokset »betydeligt« til ca. 200 siden årsskiftet. Anmeldelser kommer ofte fra naboer, der har observeret noget mystisk - eller fra tidligere ægtefæller eller kærester, fortæller kontorchef Per Stevnsborg:

»Vi tager henvendelserne meget alvorligt. For i tre af fire tilfælde oplever vi, at der er hold i dem,« siger han.

Forsikringsselskabet TrygVesta har oplevet næsten en firdobling i tip om forsikringssvindel til 100 sidste år. Og Nordjyllands Politi, der dog ikke har konkrete tal, får flere anmeldelser, ikke mindst siden politikredsene har fået hjemmesider med en særlig mail-service til tip fra borgerne, siger bedragerichef Jørgen B. Jensen til Jyllands-Posten.

Ifølge sociolog Michael Hviid Jacobsen fra Aalborg Universitet kan udviklingen både skyldes, at danskerne ønsker at være gode samfundsborgere - og at de blot er misundelige eller hævntørstige.

At anmelde naboen, er næppe noget, vi vil prale af.

»Stikkeri giver en lidt dårlig smag i munden,« siger Michael Hviid Jacobsen.