Fleksrenten gik helt til bunds, bilerne bliver billigere og boligejere betaler milliarder i bidrag

Er man til flekslån, er der for alvor penge at spare på boliglån, efter at fleksrenten ved ugens salg af realkreditobligationer nåede næsten ned på nul. Arkivfoto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu engang kan boligejere med flekslån klappe af de auktioner, der styrer renten på deres lån i den kommende tid. Nykredit og Nordea ­Kredit har netop afsluttet salget af obligationerne bag flekslånene, og investorernes købelyst har sendt renterne ned i et meget lavt niveau. Dog ikke i bundrekord, som for Nykredit og Totalkredits vedkommende blev sat i august.

Auktionerne sluttede med de femårige flekslån, som endte med de største relative fald blandt flekslånene. For fem år siden blev F5-renten godt to procent, og i denne uge endte den på 0,39 procent ­– kun marginalt over renterne på de etårige og de treårige flekslån, der endte på 0 og 0,08 i rente.

Men F5-festen er ikke slut med det. F1 og F3 er belagt med langt højere bidragssatser, og derfor ender ydelsen på F5-lån i Nykredit/Totalkredit med at være den laveste efter skat.

»Bidragssatsen er højere på F1 og F3, end den er på F5. Det gør altså, at F5-lånet er ca. 100 kroner billigere end F1-lånet og ca. 55 kroner billigere end F3-lånet pr. måned efter skat pr. lånt million,« oplyser cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Signe Roed-Frederiksen.

Umiddelbart kan det virke overraskende, at renten på flekslån ligger i bund, mens renten på fastforrentede obligationslån er steget i kølvandet på valget af Donald Trump som USAs næste præsident. Men de korte renter på flekslån og de lange renter på obligationslån styres af forskellige faktorer. De korte renter afhænger især af rentepolitikken i verdens centralbanker, og her holder især den europæiske centralbank, ECB, renterne nede.

De lange renter er mere påvirkede af de overordnede politiske og økonomiske bevægelser i verden, og forventningerne til den amerikanske politik under Donald Trump med blandt andet højere udstedelse af amerikanske statsobligationer har presset kursen på obligationer ned og dermed renterne op, så de en overgang havde åbnet for fastforrentede lån til 3 procent. De er dog faldet tilbage igen, så der lige nu igen er renter på typisk 2,5 procent til ­boligejere med forkærlighed for fast rente.

Nu falder de nye biler i pris – og mere efter nytår

I sidste uge blev det en del af Finansloven for 2017, at nye biler falder i pris. Men ikke så meget som først oplyst. Allerede mandag kunne Bilmagasinet oplyse, at prisfaldet resten af dette år bliver mindre end til næste år.

Prisfaldet skyldes, at grænsen for den høje sats på registreringsafgiften rykkes fra 82.800 til 106.600 kr. Det giver besparelser i bilbutikkerne på op til 10.710 kr. Men da beregningen er baseret på en indeksregulering af skattesatserne ved årsskiftet, så er besparelsen mindre resten af dette år. Det betyder, at grænsen kun forhøjes til 104.300 kr. frem til årsskiftet, oplyste Skat mandag.

De brugte biler falder – men halvt så meget som nye

Enhver omlægning af bilafgifter udløser kollektive nervøse trækninger blandt landets bilejere. Det kan nemlig potentielt få de brugte biler til også at falde i værdi, hvilket også får politikerne til at gå på listefødder, når det handler om bilafgifter.

Det nye fald i registreringsafgiften på nye biler får således også de brugte biler til at falde i værdi, vurderer bilportalen Bilbasen.

Men det er ifølge markedsanalytiker Jan Lang så små beløb, at de fleste husholdninger kan klare det. Ifølge hans beregninger vil de brugte biler falde med stort set det halve af de nye biler – altså op til 5.300 kr. for de dyreste biler og 1.500 kr. for minibiler. De populære mikrobiler forventes slet ikke at falde i pris, når de er op til et år gamle, som Jan Langs beregning er lavet ud fra. Når bilerne er op til tre år gamle, vil omlægningen af afgifterne ikke have effekt på brugpriserne, viser analysen.

Jan Lang forventer ikke, at de nye afgifter får store konsekvenser for salget af brugte biler. Der vil kommer flere brugte biler på markedet, og det vil være med til at sænke priserne lidt.

Ugens tal: Lang arbejdstid

Amagers Manhatten. Nybyggede "højhuse" på Amager Strandvej. Tysk håndværker igang med at arbejde på TWISTER Fold sammen
Læs mere

2,2 %

Danskerne ligger næsten i bund, når OECD måler nationen på andelen af ansatte, der arbejder mindst 50 timer om ugen. Kun 2,2 procent af befolkningen har »meget lang arbejdstid«, og blandt sammenlignelige lande ligger kun Sverige og Holland lavere med henholdsvis 1,1 og 0,44 procent af lønmodtagerne. I Tyrkiet, Mexico, Korea og Japan angiver mellem 22 og 39 procent af de ansatte, at de arbejder mere end 50 timer om ugen.

Boligejere betaler milliarder mere i bidrag

De stigende priser på realkreditlån har nærmest udløst en folkebevægelse, der protesterer mod især Nykredit-koncernens priser. Men den er heller ikke opstået uden grund.

De såkaldte bidragssatser, det løbende gebyr på et realkreditlån, er i år steget i de fleste store realkreditselskaber. Men det er en udvikling over længere tid, viser tal, som Finans.dk bringer.

I 2016 er bidragssatserne hævet med 5,5 milliarder kroner, og da de er fradragsberettigede, så giver det en ekstra regning efter skat til boligejerne på 3,7 milliarder kroner, viser beregninger fra Erhvervs- og Vækstministeriet. I perioden 2010 til 2016 er bidragssatserne steget med 0,4 procentpoint.

Men boligejerne har endnu ikke mærket den fulde effekt af prisstigningerne. De er nemlig samtidig modsvaret af en stadigt faldende rente, og samlet set betyder det, at boligerne er sluppet 20 milliarder kroner billigere i samlet ydelse på realkreditlån i forhold til 2010.

Det er cirka en halvering af den samlede ydelse til rente og bidrag.