Flekslånerne vinder igen

Den korte rente falder igen, og den vil i lang tid være meget lavere end den lange rente, forventer økonomerne.

Det er lige nu klart mest attraktivt at optage flekslån - og den korte rente vil et stykke tid endnu holde sig markant under den lange rente, forventer BRFkredits økonomer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Det kommer også danske boligejere til gode, at USAs centralbank Fed onsdag besluttede at støtte den skrantende økonomi ved at opkøbe statsobligationer for 300 milliarder dollar. Men boligejere med sikre, fastforrentede lån må indstille sig på, at prisen for sikkerheden er, at de igen går glip af en solid gevinst.

"Det er et historisk drastisk skridt, som Fed har taget i nat, og det sender chokbølger rundt over hele verden," siger John Madsen, der er cheføkonom i Nykredit.

Med en ledende rente på bare 0,25 procent har amerikanerne ikke flere skud i bøssen på den front, og centralbankens opkøb er derfor en anden måde at holde markedsrenterne nede på. Store rentefald præger derfor markederne for obligationer kloden rundt.

De korte, danske renter faldt torsdag morgen med mellem 0,1 og 0,2 procentpoint og er nu tæt på tre procent - men så er der heller ikke meget mere at komme efter, vurderer økonomerne, og obligationerne med længere løbetid påvirkes ikke i samme grad af de mange finanspolitiske tiltag.

Derfor ser det ud til, at flekslånerne får endnu mere medvind på cykelstierne efter nedsættelserne af renterne den seneste tid. Nykredit er lige nu i gang med en flekslånsauktion, der fastlægger renten på lån med refinansiering pr. 1. april, og aktionen i Amerika kan give denne gruppe lånere en kontant gevinst:

"Det kommer nok også til at give vores tilpasningsauktion et yderligere dyk, når vi går i gang om lidt," siger cheføkonom John Madsen.

Tidligere på ugen vurderede John Madsen, at renten på disse lån ville ende på ca. 3,31 procent, men det tal kan nu blive lidt lavere. Auktionen slutter fredag.

Surt for de lange lån

Hos BRFkredit forventer seniorøkonom Mikkel Høegh endog, at den uheldige spiral, som næsten hele verdens økonomi befinder sig i, vil holde de korte renter nede en rum tid endnu.

"Hvis man står og skal optage realkreditlån lige nu, så ser de variabelt forrentede lån ret attraktive ud, hvis man altså kan leve med risikoen for, at renten kan stige igen. Man skal være indstillet på store udsving," siger Mikkel Høegh og minder om, at fleksrenten for kun seks måneder siden var næste dobbelt så højt oppe som nu.

De længere boligrenter vil blive ved med at være relativt meget højere end for de korte lån, forventer BRFkredits seniorøkonom.

"De lange renter holder sig oppe på grund af nervøsiteten over de mange statsobligationer, som skal finansiere hjælpepakkerne rundt om i verden. De lange renter er også faldet en anelse oven på FEds opkøb, men påden lidt længere bane vil de stadig nok ligge i et højere niveau," siger Mikkel Høegh.

Læs også lånekalenderen: Sådan omlægges din rente