Flekslånere stirrer afdragschok i øjnene

Når den tiårige afdragsfri periode udløber, risikerer boligejerne med flekslån en nidobling af den månedlige ydelse, advarer Nykredit.

Foto: Martin Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næste år udløber den afdragsfri periode på de første afdragsfri flekslån fra 2003. Nykredit advarer om, at den månedlige udgiftsstigning kan blive så stor, at det vil komme som et chok for de boligejere, der ikke har det fuldstændige overblik. Det skriver Jyllands-Posten.

Som et eksempel på, hvor grimt udgiftsspringet er, kan man se på den månedlige udgift for et F1-lån på tre millioner kroner. Den rekordlave rente betyder, at man i dag kan slippe med at betale knap 2.000 kroner om måneden i rente, men når afdragsfriheden falder bort, vil den månedlige ydelse stige til intet mindre end 18.000 kroner.

Det er lig med en nidobling, og Nykredits forbrugerøkonom Johan Juul-Nielsen er langt fra sikker på, at alle flekslånerne har taget højde for det.

"For dem, der har kalkuleret med det i deres budget, går det jo nok. Men har alle det? Det kan man tvivle på," siger han ifølge avisen.

Antallet af flekslån, hvor den afdragsfri periode løber ud, vil stige med raketfart i de kommende år. Det er der sådan set ingen overraskelse i - alligevel er Nykredit-økonomen bekymret.

Det skyldes, at mange har overset eller ignoreret muligheden for at betale afdrag på deres lån, mens renten har været lav. Det ville ellers være oplagt i forbrugerøkonomens øjne. Opgørelser viser i stedet, at boligejerne samlet set og på månedsbasis betaler 3,5 milliarder kroner mindre i rente i dag i forhold til 2009. Men besparelserne bliver ikke brugt til at betale afdrag.

Det betyder, at der er boligejere, der ikke har udnyttet muligheden for at få nedbragt gælden og dermed sænke de månedlige afdrag fremover. Det får Nykredit til at opfordre flekslånerne til at stramme op.

"Afdragsfriheden er på flere måder gået over gevind. Flere står over for en nidobling af huslejen, og selv om det måske først er om et år eller to, skal man huske at tænke langsigtet, når det drejer sig om boligen," siger Johan Juul-Nielsen ifølge Jyllands-Posten.

Flekslånerne har dog stadig én udvej, hvis afdragsudgifterne ser ud til at vokse dem over hovedet. Det er at konvertere lånet til et 30-årigt fastforrentet obligationslån, hvilket de har ret til, hvis de blot bliver i samme realkreditinstitut. Det vil med dagens renteniveau betyde, at de månedlige udgifter på et lån på tre millioner kroner vil blive 12.500 kroner. Men så forlænger de også lånets udløb med ti år.

Udløbet af afdragsfriheden på de første flekslånene er noget, der bliver taget alvorligt økonomerne. Man skal blot se over Atlanterhavet for at finde skrækscenariet: De amerikanske subprime-lån endte med at udløse finanskrisen, da det blev klart, at hobevis af boligejere slet ikke havde midler til at betale de penge tilbage, de havde lånt.