Flekslånere ruster sig til højere renter

I kølvandet på de historisk lave renter på flekslån forbereder langt de fleste flekslånere sig på, at renten skal stige.

Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring en halv million boligejere kunne efter de seneste rentetilpasninger af flekslån lune sig ved en rekordlav rente. Den fald i november og december sidste år i grove tal fra 1,8 til 1,6 pct. for etårige flekslån, og sammen med et endnu større rentedyk året før har det sendt ydelserne på flekslån helt i bund. Men langt de fleste flekslånere er ifølge en ny rundspørge klar over, at der kun er en vej fra bunden: Op. Ifølge analyseinstituttet Voxmeter er ni ud af ti af de adspurgte boligejere "i meget høj grad" eller "i høj" grad forberedte på, at ydelsen på rentetilpasningslånet kan blive højere ved den

næste rentetilpasning. Syv ud af ti boligejere, som for nylig har fået ny rente, venter stigende renter allerede næste år. Og mens flertallet af boligejerne er forberedte på at få en højere månedlig ydelse, så bruger et flertal også pengene fornuftigt. Seks ud af ti af de låntagere, som har fået en lavere rente, forventer at bruge pengene til en eller anden form for investering eller opsparing. Det kan være gennem nedbringelse af anden gæld, investeringer i egen bolig eller større opsparing til pension.

"Debatten om rentetilpasningslån er til tider præget af en bekymring for, om boligejerne kan håndtere renterisikoen på de variabelt forrentede rentetilpasningslån. Det vil nok altid være vanskeligt for nogen, men når vi ser på det massive flertal af boligejere, så gælder det, at de både venter og er forberedt på stigende renter. Indtil det sker, bruges rentegevinsterne til at styrke opsparing og investering," siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, som har bestilt rundspørgen, som er baseret på 1.000 repræsentative telefoninterviews med et repræsentativt udsnit af befolkningen.