Flekslånere risikerer skattesmæk

Flekslånerne kan få en samlet restskat på op mod 1,5 milliard kroner for 2010, hvis de ikke får rettet skattekortet.

Danskere med flekslån risikerer en restskat på næsten 14.000 kroner til næste år på grund lavere rentefradrag, hvis de ikke laver deres skattekort om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Se din forskudsopgørelse fra Skat grundigt igennem. Det er et godt råd til de mange hundrede tusinde danskere, der har flekslån, hvis de vil undgå et gevaldigt skattesmæk til næste år.

Ved næste refinansiering til november og december vil deres rente falde kraftigt i forhold til i år, og rentefradraget vil blive mindre. Det vil efterfølgende give en skatteregning, hvis ikke skattekortet for 2010 bliver rettet til.

Det viser beregninger, som Danske Bank har lavet for Dine Penge. Mere præcist kan der for et lån på to millioner kroner komme en restskat på 13.580 kroner for 2010, hvis den nuværende lave rente holder sig frem til refinansieringen.

Vent lidt endnu

”Værdien af rentefradraget for flekslånerne bliver betydeligt mindre til næste år, hvis vi ellers får ret i vores forventning til renten på den kommende auktion for flekslån,” siger privatøkonom i Danske Bank, Las Olsen.

”Det betyder, at man får en solid regning i 2011, hvis man ikke husker at ændre sin forskudsopgørelse, så det er en rigtigt god ide at få det gjort. Ellers kan man komme til at føle sig rigere, end man er,” siger Las Olsen.

Han påpeger, at man kan vente med at lave forskudsopgørelsen om til efter refinansieringen, så man præcist ved, hvad renten på ens lån bliver til næste år.

Bruger tallene fra 2008

Det er flekslån for 630 milliarder kroner, der skal refinansieres til november og december. I 2008 var renten på lånene 4,73 procent. I år er den på grund af finanskrisen kommet op på 5,20 procent.

Bankernes økonomer regner med, at renten for lånene i 2010 vil komme til at lægge på lidt over to procent.

Hvis det kommer til at holde stik, vil den skattemæssige værdi af rentefradraget rasle ned fra 34.998 kr. i 2008 og  til 21.418 kr. til næste år. Det er tallene fra 2008, Skat umiddelbart bruger, hvis ikke man ændrer sin forskudsopgørelse, påpeger Las Olsen.

Samlet set vil værdien af flekslånernes rentefradrag falde med mellem én og 1,5 mia. kr. fra i år til næste år, viser Danske Banks beregninger.

»Det er det beløb, flekslånerne i alt risikerer at komme til at betale for lidt i skat, hvis ingen ændrer deres skattekort,« siger Las Olsen.

Han fremhæver, at regningen til den enkelte låntager bliver større på grund af skattereformen, fordi den giver nye vilkår for restskatten. Fra i 2011 bliver der tilskrevet renter på restskatten fra 1. januar. I dag kan man rentefrit have op til 40.000 kroner i restskat frem til 1. juni.

”Når skattereformen træder i kraft, skal man selv sørge for, at skatten passer. Det skal flekslånerne også tage højde for,” siger Las Olsen.

Problemet gælder ligeledes for personer med prioritetslån, fordi renten på prioritetslånene er faldet væsentligt siden 2008.

Forskudsopgørelsen vil ligge klar i danskernes skattemappe 3. november.

LÆS MERE